• Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Chinese overheid de crisis rondom vastgoedconcern Evergrande op dit moment voldoende in de hand.
  • De crisis vormt dan ook geen risico voor de Chinese economie als geheel.
  • Wel wijst het IMF er op dat de impact op specifiek de Chinese vastgoedsector niet gering is, ook andere bedrijven in de branche kampen al met problemen.

De crisis bij het Chinese vastgoedconcern Evergrande vormt voorlopig geen risico voor de economie van het land, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Specifiek voor de Chinese vastgoedsector zijn de risico’s wel groter.

Eerder werd al bekend dat de betalingsproblemen zich niet beperken tot het grote Evergrande. Ook andere vastgoedbedrijven in China kampen met hoge schulden en een ingestorte omzet sinds Evergrande zijn leveranciers niet meer kan betalen.

Volgens het IMF zou Beijing er goed aan doen te helpen de schulden in de sector te verminderen. Dat zou alleen niet te snel of te langzaam moeten gebeuren.

Lees ook: Naast Evergrande is nu ook een ander Chinees vastgoedbedrijf in de problemen

Voor wat betreft Evergrande zelf heeft de overheid van president Xi Jinping de gevaren zo ingeperkt dat de Chinese economie weinig last heeft van het dreigende omvallen van de bouwontwikkelaar.

De Chinese centrale bank sprak eerder al geruststellend bedoelde woorden over de crisissituatie in de vastgoedsector. Gouverneur Yi Gang verklaarde dat wanbetalingen door "mismanagement" van sommige bedrijven een uitdaging vormen voor de Chinese economie, maar dat de autoriteiten scherp zullen toezien dat ze geen gevaar vormen voor het hele financiële systeem.

De groei van de Chinese economie valt dit jaar met 8 procent iets lager uit dan eerder werd verwacht, meldde het IMF onlangs al. Behalve coronagerelateerde invloeden hebben ook de spanningen in de vastgoedsector tot die bijstelling geleid.

Lees over de Chinese vastgoedmarkt ook: