Amerikaanse politici dwarsbomen de groei van hun eigen economie en die van anderen door de aanhoudende onzekerheid over de begroting en het schuldenpafond. Dat stelden de presidenten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank donderdag voorafgaand aan de jaarvergadering van beide instellingen.

IMF-president Christine Lagarde waarschuwde nogmaals voor de ,,zeer negatieve gevolgen” die zowel binnen als buiten de VS ontstaan als de strijdende politici hun patselling niet weten te doorbreken. ,,Wij hebben geen standpunt over hoe dit politiek moet worden opgelost, dat is niet onze rol. Wij kijken naar de economische gevolgen en proberen landen voor te bereiden op de mogelijke gevolgen. We kunnen alleen maar hopen dat we straks kunnen zeggen dat het een verspilling van tijd was.”

Wereldbankpresident Jim Yong Kim wees in dit verband op de opkomende en de armere landen. ,,Zelfs als het nog net op tijd goed gaat heeft dit conflict al een flinke impact op hun economie”, stelde hij. ,,Dat heeft ook weer directe gevolgen voor de export van de VS.”

Fed

Naast de begrotingsperikelen speelt ook de vraag wanneer en op welke manier de Amerikaanse Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen gaat terugdraaien. De Fed verraste markten vorige maand door die beslissing voor zich uit te schuiven. Kim benadrukte dat opkomende landen, die veel last hadden van de onrust die door het vooruitzicht op stappen van de Fed ontstond, van dat uitstel gebruik moeten maken om noodzakelijke hervormingen door te voeren. Zij dienen hun financiële positie te verbeteren, zodat ze minder kwetsbaar worden voor veranderingen in de internationale kapitaalstromen.

,,Het is nu zaak om de hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn'', stelde Kim. ,,De afgelopen jaren was er dankzij de lage rente in de VS weinig druk om te hervormen, maar het moet niet zo zijn dat landen nu zeggen dat ze niet kunnen hervormen omdat ze zo zwaar onder druk staan.''

China is volgens de Wereldbank op de goede weg. De groei zwakt daar weliswaar wat af ten opzichte van de voorgaande jaren, maar blijft behoorlijk sterk, stelde Kim. Bovendien is de wat lagere groei volgens hem ook een teken van een gezonde hervorming van de Chinese economie. ,,De focus verschuift van groei door export en investeringen naar meer consumptie en dienstverlening. Die ontwikkeling zal zich ook bij lagere groeipercentages doorzetten en dat is goed.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl