Nederland is economisch in een betere positie dan veel andere landen in Europa en kan meer doen om de economische groei vooruit te helpen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds in een dinsdag gepresenteerd rapport over de wereldeconomie.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) specifiek op Nederland en Duitsland als landen die genoeg ruimte hebben op hun begroting om met grotere investeringen in infrastructuur de economie vooruit te helpen. Daarbij kunnen ze profiteren van de historisch lage rente, die investeringen relatief goedkoop maakt. Ook hebben ze genoeg middelen om de invoering van verdere economische hervormingen mee te ondersteunen, vindt het fonds.

Impulsen vanuit bijvoorbeeld Duitsland en Nederland zijn volgens het IMF wenselijk, omdat de vooruitzichten voor de hele internationale economie de afgelopen tijd zijn verslechterd.

Groei wereldeconomie vertraagt

Vooral in opkomende landen zijn de problemen groter dan verwacht. Door de forse daling van grondstoffenprijzen, politieke onrust en de gevolgen van sterke kredietgroei in het verleden zwakt de groei daar in 2015 voor het vijfde achtereenvolgende jaar af.

Voor de wereldeconomie rekent het IMF dit jaar op een groei van 3,1 procent en in 2016 op een groei van 3,6 procent. Beide prognoses zijn 0,2 procentpunt lager vergeleken met de voorgaande schatting.

Over het algemeen zijn de risico's voor de internationale economie de afgelopen tijd toegenomen, terwijl de groei dit jaar lager uitvalt dan in 2014. "De 'heilige graal' van robuuste en gelijk verdeelde internationale groei is nog niet gevonden", aldus de nieuwe IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

Nederland houdt redelijk stand

De groei in Nederland is vooralsnog wat sterker dan eerder werd verwacht. Het IMF voorspelt nu een groei van 1,8 procent in 2015, gevolgd door een plus van 1,9 procent volgend jaar. Die prognoses zijn een fractie optimistischer dan de voorspellingen die in het voorjaar werden gedaan. Maar het IMF blijft wel voorzichtiger dan het Centraal Planbureau, dat de Nederlandse economie dit jaar 2 procent ziet groeien en in 2016 zelfs 2,4 procent.

Het IMF, dat deze week zijn jaarvergadering houdt in de Peruaanse hoofdstad Lima, hamert al ruim een jaar op het belang van grotere investeringen in infrastructuur. Bij de vorige jaarvergadering liet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nog weten hier niets in te zien. Hij benadrukte toen de goede staat van de Nederlandse infrastructuur en wees erop dat zulke investeringen de schuld verhogen, terwijl het lang duurt om ze terug te verdienen.

Griekenland krimpt

Het IMF ziet de situatie in Griekenland nog altijd met zorg aan. Alle onzekerheid over de toekomst van Griekenland heeft de economie van het land weer diep in de put gebracht. In plaats van het eerder voorspelde herstel is er weer sprake van een forse krimp, die ook volgend jaar doorzet.

Het IMF verwacht dat de Griekse economie dit jaar 2,3 procent kleiner wordt en in 2016 met 1,3 procent krimpt. In het voorjaar werd voor 2015 nog een groei van 2,5 procent ingetekend, gevolgd door een plus van bijna 4 procent volgend jaar. Dat verwachte herstel is door alle problemen van de afgelopen maanden echter geheel uit beeld verdwenen.

Griekenland sloot deze zomer na lang gesteggel een akkoord met de andere eurolanden over nieuwe noodsteun. De grote onzekerheid over die deal zorgde echter voor een financiële crisis, waardoor Griekse banken lange tijd gesloten bleven en de economie van het land een stevige knauw kreeg.

Het IMF is de afgelopen maanden wel positiever geworden over andere Zuid-Europese landen. Zo groeit de Spaanse economie dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, waar eerder op 2,5 procent werd gerekend. De prognose voor Italië werd licht verhoogd naar een plus van 0,8 procent in 2015.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl