- De Zweedse wooninrichter IKEA heeft in het gebroken boekjaar dat tot eind augustus 2022 liep, de omzet en de operationele winst weten te verhogen.
- IKEA schroefde de verkoopprijzen flink op om de winstmarge op peil te houden.
- Begin deze maand werd bekend dat de lonen bij het Nederlandse personeel van IKEA fors omhoog gaan.
- Lees ook: IKEA verhoogt prijzen met gemiddeld 9% wereldwijd, ‘door duurdere grondstoffen en transport’
De Zweedse wooninrichter IKEA heeft zo’n sterke marktpositie dat het bedrijf prima in staat is hogere kosten door te berekenen aan klanten. Prijsverhogingen hebben Ingka Group, de eigenaar van de meeste IKEA-winkels in de wereld, aan een hogere bedrijfswinst geholpen in het boekjaar 2022. Dat liep van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2022.
IKEA wist door de prijsverhogingen de winstmarge op de verkoop van meubels en woonaccessoires te verhogen in afgelopen boekjaar, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend.
In maart had de onderneming al aangegeven dat de prijzen dit jaar waarschijnlijk met zo’n 12 procent omhoog zouden gaan.
De operationele winst steeg bijna 9 procent tot ruim 2 miljard euro. De omzet klom met een kleine 6 procent tot 42 miljard euro. Hierdoor kwam de operationele winst als percentage van de omzet uit op 4,8 procent, tegen een marge van 4,7 procent in het voorgaande boekjaar.
De nettowinst van Ingka Group daalde wel fors van 1,6 miljard euro in het gebroken boekjaar 2021 naar 287 miljoen euro in het boekjaar 2022. Dat had evenwel niets met de woonwarenhuizen te maken, maar met investeringspoot Ingka Investments. Die had last van de stijgende rente op de financiële markten, waardoor obligaties minder waard werden.
Het vertrek uit Rusland drukte eveneens op de cijfers, al geeft Ingka niet aan om wat voor bedrag het precies gaat. Ingka besloot in maart zijn zeventien Russische winkels te sluiten en er te stoppen met de productie. Voor de invasie van Oekraïne was IKEA een van de grootste westerse werkgevers in Rusland.
IKEA groeit fors in Nederland: personeel profiteert mee
De Nederlandse markt, met twaalf winkels die vallen onder Ingka en een concept store in Delft die eigendom is van franchiser Inter IKEA Systems, was een van de aanjagers van de groei.
In Nederland ging de omzet 10 procent omhoog, werd eerder al bekend. Dat was onder andere te danken aan een groeiend marktaandeel. Ook werd IKEA Groningen uitgebreid tot een logistiek centrum. Daardoor worden andere vestigingen ontlast en hoeven er minder bestellingen vanuit het centrale distributiecentrum in Oosterhout te komen.
Begin deze maand bleek dat IKEA Nederland de lonen van werknemers fors verhoogt, mede met het oog op de hoge inflatie. Per 1 november dit jaar wordt een gemiddelde loonstijging van 11 procent doorgevoerd voor de Nederlandse werknemers van IKEA.