Hostels worden steeds populairder onder jonge reizigers. Dat is best logisch, want het is goedkoop om er te slapen en je ontmoet er gemakkelijk andere reizigers.

Toch is het ene hostel het andere niet. Let je tijdens het boeken niet goed op, dan zou het zomaar kunnen dat er geen warm water uit je douche komt, er feestjes tot ’s avonds laat zijn terwijl je eigenlijk gewoon wil slapen en je ’s ochtends met honger de deur uit moet omdat er geen ontbijt is.

Ik heb veel gereisd en heb in bijna 100 hostels geslapen, dus ik heb het allemaal meegemaakt. Met deze 13 dingen houd ik rekening voordat ik ergens boek:


Locatie

Foto: bron 1000 Words / Shutterstock.com

Het belangrijkste bij het boeken van een hostel is de locatie. Het liefst zit je in het centrum van de stad, maar anders is het fijn als je de toeristische plekken snel kunt bereiken met het ov of een taxi.

Hostels die goed te bereiken zijn, zullen dat ook duidelijk vermelden op hun website. Maar wees wel kritisch bij het lezen van de beschrijvingen. Zie je ergens dat een hostel op 'maar vijf minuten lopen van de metro zit', zoek dan even op welke halte ze precies bedoelen. Anders is de kans groot dat je weliswaar snel bij de metro bent, maar vervolgens een uur moet reizen voordat je in het centrum bent.


Veiligheid

Foto: bron montillon.a/Flickr
Je veiligheid is natuurlijk ook ontzettend belangrijk als je op reis bent. Zoek dan ook uit of een hostel zich in een veilige buurt bevindt. Sommige steden staan bekend om hun zakkenrollers en andere criminelen die het op toeristen gemunt hebben, dus zeker dan is het fijn om je vooraf een beetje in te lezen.

Wifi

Foto: bron Tomohiro Ohsumi/Getty

Nu de roamingkosten in Europa zijn afgeschaft, staat wifi misschien niet meer bovenaan je verlanglijstje als je op vakantie gaat. Maar het mobiele netwerk is niet overal even goed en buiten Europa ben je nog steeds compleet afhankelijk van routers.

Niet in ieder deel van de wereld is het normaal om gasten toegang te geven tot wifi, terwijl je er voor het inchecken bij  je vlucht en het kopen van een treinkaartje wel afhankelijk van bent. Let daarom goed op of er in een hostel wifi is en of gasten daar altijd gebruik van mogen maken.


Uitchecktijd

Foto: bron Reuters/Paul Hanna

In veel hostels kun je tot het einde van de ochtend of begin van de middag uitchecken. Het is altijd handig om voor je verblijf even na te gaan of die tijd wel matcht met de plannen die je hebt.

Als je bijvoorbeeld erg vroeg weg moet om je vlucht te halen, is het verstandig om te vragen of je dan al wel kunt uitchecken. Zo mis je je vlucht niet doordat er nog niemand achter de receptie staat.


24/7 receptie

Foto: bron Shutterstock/racorn

In een hotel staat er vaak dag en nacht iemand achter de receptie, maar bij hostels is de receptie lang niet altijd bemand. Uit ervaring weet ik dat je beter kunt zoeken naar hostels die wel 24/7 iemand achter de receptie hebben staan.

Als je verwacht dat je het vaak laat maakt, is het wel fijn dat iemand je 's nachts nog naar binnen kan laten. En ook op andere momenten - als het wc-papier bijvoorbeeld op is - is het handig als iemand je kan helpen.


De andere reizigers

Foto: bron Lennart Preiss/Getty Images

Ieder hostel trekt een ander publiek en goede hostels werken hard aan hun imago om een bepaald soort reiziger te trekken. Extroverte backpackers zullen eerder voor een hostel kiezen waar kroegentochten worden georganiseerd, terwijl op een hostel met een eigen dj weer heel andere mensen afkomen.

Houd je van rust en wil je gewoon lekker kunnen slapen? Kies dan voor een hostel zonder al te veel extra's.


Avondklok

Foto: bron Riley Kaminer/Flickr

Als je op vakantie veel wil slapen om overdag fit te zijn, zoek dan een hostel uit met een avondklok. Dan moet iedereen voor een bepaalde tijd binnen zijn en is het na die tijd stil en donker in het gebouw, zodat je zeker weet dat je 's nachts niet wordt gestoord door feestende medereizigers.

Mocht je juist wel van een feestje houden, dan is het goed om te checken of je hostel geen avondklok heeft.


Ontbijt

Foto: bron Shutterstock/Alpha_7D

Bij veel hostels kun je 's ochtends gratis ontbijten. Maar je krijgt waar je voor betaalt: vaak is er niet veel te kiezen en krijg je simpelweg een boterham met een kopje koffie voorgeschoteld.

Heb je ook wel zin in een eitje en een glas verse jus? Zoek dan een hostel waar je zelf kan koken. Veel hostels hebben gemeenschappelijke keukens waar reizigers hun overgebleven boodschappen achterlaten, zodat er altijd wat te eten is.


Bagage achterlaten

Foto: bron HostelWorld

Moet je al vroeg op de dag uitchecken terwijl je pas 's avonds vliegt? Dan loop je het risico dat je de hele dag met je zware tas moet rondlopen - tenzij je van tevoren even checkt of je die in het hostel achter slot en grendel mag achterlaten.

In veel hostels kan dat en dat zal dan ook duidelijk op de website te zien zijn. Maar wees gewaarschuwd: vaak moet je ervoor betalen.


Betalen

Foto: bron Joe Raedle/Getty Images

Het is lang niet overal gebruikelijk om met je pinpas te betalen, dus is het handig om vooraf te weten of je cash mee moet nemen. Op die manier kun je onderweg naar je hostel nog ergens stoppen om te pinnen.


Warm water

Foto: bron Anna Omelchenko/shutterstock

Op veel plekken is het een luxe om met warm water te douchen. Als je niet van een koude kermis wil thuiskomen, vraag dan voordat je boekt even of er warm water is. Zo voorkom je een zware ochtend.


Airco

Foto: bron Dasqfamily
Ga je naar een warm land? Zoek dan vooral een hostel met airco uit. Sommige hostels hebben alleen een ventilator of zetten de airco 's nachts niet aan. Als je niet zo gewend bent aan de hitte, kan dat ervoor zorgen dat je 's nachts niet kunt slapen omdat het zo warm is.

Voorzieningen

Foto: bron HostelBookers

Waar je in een hotel altijd wel een handdoek, wat zeep en soms misschien zelfs sloffen krijgt, zal dat in een hostel lang niet altijd zo zijn. Bij de meeste hostels krijg je wel beddengoed en een kussen, maar bijvoorbeeld geen handdoek en zeep. Zoek voordat je op reis gaat uit wat je zelf moet meenemen en wat je van het hostel krijgt.

Andere voorzieningen die handig zijn, zijn en wasservice, een printer, een kaart van de stad en een fietsverhuur.

Lees meer over bijzondere plekken: