- Robert L. Willett is in de meer dan 90 jaar dat hij op deze aarde rondloopt op maar liefst 110 cruises geweest.
- Cruises staan niet bepaald bekend als de goedkoopste manier van reizen.
- Voor Insider heeft Willett op een rij gezet hoe je geld kunt besparen. Denk bijvoorbeeld twee keer na voor je een drankpakket afneemt.
- Lees ook: Ik woon en ’thuiswerk’ 300 dagen per jaar op een cruiseschip, wat net zo duur is als een appartement: zo pak ik het aan
In de afgelopen decennia heb ik 110 cruises gemaakt en zo ben ik erachter gekomen hoe je het beste geld kunt besparen vóór en tijdens de reis.
Hier zijn enkele van mijn beste tips om goedkoper te kunnen cruisen.
Kies een simpelere hut
Hoe kleiner en eenvoudiger de hut is die je kiest, hoe goedkoper het is.
Bovendien kan een kleine hut een goed idee zijn als je toch niet verwacht er veel tijd in door te brengen. Of kies voor een hut zonder balkon als je naar een koudere locatie als Alaska reist, je zult er dan vast weinig gebruik van maken.
Wil je wel een balkon voor het uitzicht, bedenk dan dat je ook kan kiezen voor een hut met een raam aan de buitenkant van het schip.
Er is overigens niets mis met de raamloze binnenhutten in het midden van het schip. Die zijn vaak het goedkoopst en vaak uitgevoerd met virtuele ramen en balkons, zodat je toch een beetje het idee hebt dat je kan genieten van het uitzicht.
Denk twee keer na over drankpakketten - zeker als je niet veel drinkt
Een drankpakket kan flink prijzig zijn en je haalt het er toch niet uit als je geen feestbeest bent. Waarschijnlijk ben je dan goedkoper uit als je drankjes los bestelt. Je hebt de kosten dan zelf in de hand en kunt wat afwisselen met goedkopere opties op de kaart.
Drankpakketten zijn ook geldverspilling als je met mensen reist die niet zoveel drinken. Besluit één persoon in de hut een drankpakket te bestellen, dan geldt bij de meeste rederijen dat kamergenoten boven de leeftijdsgrens voor drank ook een pakket moeten afnemen.
Een luxe drankpakket op een cruise van Royal Caribbean kost bijvoorbeeld 78 dollar per persoon per dag. Als iemand dit pakket aanschaft, moet de rest van de hutgenoten dit ook doen. Dat betekent dat de drankrekening kan oplopen naar meer dan 2.000 dollar voor een achtdaagse cruise.
Boek je excursies niet via de rederij
Het is geen slecht idee om leuke excursies te boeken op elke ligplaats, zoals een duikexpeditie of een tour door de stad met een golfkarretje. Maar bedenk dat uitjes duurder kunnen zijn als je ze via de rederij boekt.
Veel mensen boeken hun excursies via de rederij omdat het schip in dat geval moet wachten op degene die op excursie zijn voordat het kan vertrekken. Het los boeken van een excursie betekent dan ook dat het schip mogelijk zonder jou vertrekt als je te laat terug bent.
Dat neemt niet weg dat rechtstreeks een excursie boeken goedkoper kan zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een taxi regelen om je terug naar het schip te brengen. Maar onthoud dus dat het wel jouw verantwoording is om op tijd terug te zijn.
Kijk uit dat je gratis activiteit geen geld gaat kosten
Vakantie is vakantie, maar weet waar je aan begint als je lol gaat maken op het schip.
Tijdens een cruise zijn er vaak gratis activiteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals concerten. Maar er zijn ook heel aantrekkelijke activiteiten die geld kunnen gaan kosten.
Je kunt bijvoorbeeld gaan gokken in een van de casino's aan boord, maar geef jezelf dan een vast budget voordat je start. Je kunt ook genieten van een wijntje bij een van de veilingen op het schip, maar weet wel dat je beter kunst aan wal kunt kopen. Je hebt dan meer tijd om gedegen onderzoek te doen en om over je aankoop na te denken.
En misschien is het niet zo'n goed idee om aan boord naar de spa te gaan. Ik heb ondervonden dat veel diensten op zee ruim twee keer zo duur zijn als op land. Wil je jezelf toch trakteren op een massage of een knipbeurt, bekijk dan eerst hoeveel impact dat heeft op je budget.
Sla de speciale gerechten en restaurants over
Op een cruise zijn veel maaltijden en kleinere hapjes bij de prijs inbegrepen. Maar veel schepen hebben extra's zoals speciale koffies, ijsjes en broodjes, die flink in het budget kunnen hakken.
Als je extra lekkernijen wilt kopen, is het handig om eerst naar de hoogte van je huidige rekening in de hut te kijken. Deze kun je vaak vinden op de tv, of je kunt ernaar vragen bij de informatiebalie op het schip. Zo weet je of binnen je budget blijft.
Veel schepen hebben ook restaurants waar je extra voor moet betalen om er te kunnen eten. Het is heerlijk eten in een Japanse grill of Italiaans restaurant, maar als je ze overslaat bespaar je al snel 60 tot 80 dollar per maaltijd.
Zorg dat je gewone gebruiksitems niet aan boord hoeft te kopen
Als je vergeten bent om je zonnebrand in te pakken, dan kun je natuurlijk een flesje kopen aan boord. Maar in dat geval betaal je veel meer dan je aan land zou doen.
Winkels aan boord van cruiseschepen vragen vaak hoge prijzen voor hun waar. Het is dus handig om zorgvuldig in te pakken en zeker te zijn dat je al je benodigdheden meeneemt.
Ik probeer de winkels altijd te vermijden tenzij ik opzoek ben naar een speciaal souvenirtje met het logo of de naam van het schip erop.
Neem je eigen foto's
Schepen hebben vaak fotografen in dienst die overal rondlopen. Je komt ze het meest tegen bij eetgelegenheden en op formele avonden. Ze maken professionele foto's en die zijn niet goedkoop. Voor een geschoten plaatje betaal je zo 22 dollar. En een heel fotopakket kost al snel honderden dollars.
Je kunt natuurlijk ook je eigen foto's maken met je eigen camera of telefoon. Je kunt de ober even vragen om snel een foto te maken, of wellicht een andere passagier even aanschieten met de vraag of deze het moment wil vastleggen.
Soms wordt één gratis professionele foto aangeboden, maar bedenk dat de verleiding om één of meerder foto's te kopen groot wordt. Je gaat dan toch denken: De eerste was gratis, dus eentje meer kan wel.