De treinenloop is zaterdag rond 11 uur weer op gang gekomen, na de hele ochtend flinke hinder te hebben gehad van winters weer.
Er lagen “dikke lagen ijs” op de bovenleidingen, waardoor treinen geen stroom kregen en dus niet konden rijden. De treinen gaan vanuit het westen van het land weer rijden. ProRail verwacht dat rond 14.00 uur alles weer rijdt, maar “misschien nog niet helemaal volgens het spoorboekje”, aldus een woordvoerster.
De treinen hadden veel meer last van de winterse omstandigheden dan van tevoren was verwacht. Vrijdag was aangekondigd dat in het zuidoosten van het land de dienstregeling zou worden aangepast, maar zaterdag bleek ijzel in het hele land op het spoor toe te slaan.
Ongelukken door gladheid
Het aantal ongelukken door ijzel neemt zaterdagochtend rap toe. Tussen 4.00 uur en 6.30 uur kwamen er bij de VerkeersInformatieDienst (VID) 49 meldingen binnen van ongelukken op de hoofdwegen. De gladheid is begonnen in het westen en trekt oostwaarts.
Vroeg in de ochtend waren vooral in het noorden en westen de rij-omstandigheden gevaarlijk als gevolg van ijzel, waarschuwde de VID. Op de A7 ter hoogte van Purmerend kwam een vrachtwagen dwars op de weg te staan. Eerder in de nacht gebeurde dat op de A59 bij Drunen ook met de spelersbus van NEC, aldus Omroep Brabant.
Er zijn veel eenzijdige ongevallen gebeurd waarbij de vangrail werd geraakt. Op de N11 en de A8 was het meerdere keren raak. In de meeste gevallen was er enkel materiële schade. Volgens de VID werd er voorzichtig gereden op de gladde wegen.
Strooiwagens de weg op
Strooiwagens van Rijkswaterstaat zijn vrijdagavond al preventief de weg op gegaan. Daarbij werd met een hogere dosering zout gewerkt. Zaterdagochtend volgen de strooiwagens de buienlijn. "We strooien net zo lang als de buien zich voordoen", aldus een woordvoerder. Zout 'werkt' moeilijk op ijzel. Probleem is ook dat het zout niet goed wordt ingereden, omdat er zaterdagochtend vroeg betrekkelijk weinig verkeer op de weg is.
In het hele land geldt sinds vrijdag de KNMI-code oranje voor extreem weer. De ijzel trekt langzaam oostwaarts. In het westen gaat de ijzel in de ochtend over in regen en daar verdwijnt de gladheid; in het binnenland gaat de ijzel over in sneeuw. Vooral in het oosten kan het nog lang glad blijven, verwacht het KNMI.
Ook het buitenland kampt met de gevolgen van winterweer. In België werd vrijdag code oranje afgegeven wegens de verwachte ijzel en sneeuw. De luchthaven van Frankfurt am Main houdt voor zaterdag rekening met vertragingen en uitval van vluchten. Er worden meerdere centimeters sneeuw voorspeld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl