IJsland zal binnenkort waarschijnlijk meer elektriciteit gebruiken om bitcoin te minen dan om alle huishoudens van stroom te voorzien, voorspelt een IJslandse energiedeskundige.
De energie die de IJslandse bitcoinminers gebruiken groeit enorm. Datacentra kunnen in 2018 meer elektriciteit verbruiken dan alle huishoudens in heel het land, vertelt Johann Snorri Sigurbergsson van het IJslandse energiebedrijf HS Orka aan de BBC.
Sigurbergsson vertelt ook dat HS Orka “niet genoeg energie zal hebben” om veel nieuwe datacentra van stroom te voorzien.
Bitcoin-mining komt voor wanneer computers bestaande bitcointransacties verifiëren door middel van complexe wiskundige problemen op te lossen. In ruil daarvoor ontvangen ze bitcoin als beloning.
Sigurbergsson schat dat IJsland jaarlijks voor meer dan 840 gigawattuur aan elektriciteit gebruikt voor het minen van bitcoin, terwijl alle huizen van het land ongeveer 700 gigawattuur verbruiken.
IJsland is een populaire bestemming voor crypto-mining
Bitcoin-mining is populair in IJsland omdat de energie er goedkoop is en internetverbindingen gebruik maken van supersnelle glazvezelnetwerken.
Bovendien speelt het koude klimaat in IJsland een belangrijke rol bij het voorkomen van oververhitting van de mining-computers. Bitcoin-miners genereren enorme hoeveelheden warmte en het koude weer in IJsland bespaart bedrijven het hele jaar door extra koelingskosten.
Maar de centra verbruiken nog steeds enorme hoeveelheden elektriciteit.
Genesis Mining, een van de grootste cryptominers in IJsland, heeft drie installaties in IJsland geopend en in 2016 speculeerde CEO Marco Streng dat het bedrijf een van de grootste individuele gebruikers van stroom in het land zou kunnen zijn.
De stijging van cryptomining in het land heeft regeringsleden ertoe aangezet stappen te overwegen om de industrie door middel van belastingen aan banden te leggen.
"Normaal betalen bedrijven die waarde creëren in IJsland een bepaald belastingbedrag aan de regering," vertelde Smari McCarthy, lid van de Piratenpartij van IJsland, aan Associated Press. "Deze bedrijven doen dat niet. We zouden ons kunnen afvragen of ze dat wel moeten doen."