Wie wil weten hoe de economie in een land eraan toe is, kan beter op kroegentocht gaan dan door droge economische data spitten.
Dat suggereert de Ierse econoom David McWiliams althans. De voormalige econoom van de Ierse centrale bank ontwikkelde de zogenoemde Irish Pub Index, die een idee moet geven van de economische gezondheid van een gebied.
Het idee achter de index is simpel: tel het aantal Ierse pubs in een stad en bekijk op hoeveel Ierse pubs je vervolgens per hoofd van de bevolking uitkomt. Hoe meer pubs, hoe beter het economisch gezien met de stad gesteld is.
Als de index werkelijk een betrouwbare indicator is, zit Amsterdam op rozen. Hier is de dichtheid van de Ierse drankhuizen namelijk het hoogst. Kiev en Istanboel bungelen onderaan de index (klik voor vergroting).
De barman als bron van economische weetjes
McWiliams kwam op het idee toen hij een aantal jaar geleden in Kiev was en doodsaaie vergaderingen had met vertegenwoordigers van de Wereldbank, het IMF en de EU. Volgens de Ier hadden de bureaucraten geen flauw benul van wat er zich op straat afspeelde.
Om stoom af te blazen toog de econoom naar de eerste de beste Ierse pub in de Oekraïense hoofdstad. Aan de bar raakte hij in gesprek met de barman die verdraaid veel bleek te weten over belangrijke karakteristieken van de markt. Hij wist welke groepen mensen het meeste te besteden hadden en hoe het gesteld was met de corruptie en valutarisico’s. Kortom: de barman ontpopte zich tot een vrijwel onuitputtelijke bron van kennis over de lokale economie (en bier).
Op de achterkant van een bierviltje is zo het idee voor de pub-index geboren. "De opening van een nieuwe Ierse pub vertelt meer over de ontwikkeling van een stad of land dan alle rapporten over inflatie, begrotingstekorten en handelsbalansen samen", betoogt de Ierse econoom op zijn weblog. Hij ververst zijn index ieder kwartaal.
Lees ook
Zakendoen in Ierland: 'Een Ier is geen Brit'
Marketingcampagne Guinness leidt tot comazuipen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl