De Ierse economie is in het derde kwartaal met 1,5 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat is het hoogste tempo sinds 2011.

Dat maakte het Ierse nationale statistiekbureau donderdag bekend. De groei is veel sterker dan de 0,6 procent waarop economen in doorsnee rekenden.

Het groeitempo lag in het tweede kwartaal, toen Ierland uit de recessie kwam, bij nader inzien veel hoger dan verwacht. De oorspronkelijke raming van 0,4 procent werd donderdag bijgesteld naar een plus van 1 procent.

Hoog consumentenvertrouwen, lage werkloosheid

Volgens econoom Anthony Baert van ING was de samenstelling van de groeifactoren in het derde kwartaal “zeer atypisch” voor Ierland. “Voor het eerst sinds 2007 droegen alle componenten van de binnenlandse consumptie bij en op een hoger niveau dan in het voorgaande kwartaal.”

De persoonlijke bestedingen stegen met 0,9 procent dankzij een hoog consumentenvertrouwen en een dalende werkloosheid. Het bedrijfsleven investeerde 10,9 procent meer en de uitgaven van de overheid namen met 1,1 procent toe. “Anderzijds daalde de export, die de economie draaiende hield gedurende de crisis, met 2,3 procent na een groei van 20,3 procent in het tweede kwartaal.”

Ierland weer op eigen benen

De groei is een opsteker voor de regering onder leiding van premier Enda Kenny, die druk doende is om weer toegang te krijgen tot de internationale kredietmarkten. Ierland verliet vorige week als eerste land een steunprogramma van de EU, ECB en het IMF.

Het land kreeg in november 2010 een steunpakket van 85 miljard euro nadat er door de financiële crisis ernstige problemen waren ontstaan in de vastgoed- en de bankensector.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl