De republiek Ierland zal de Europese Unie om honderden miljoenen euro hulp vragen als de Britten de unie zonder duidelijke afspraken verlaten.

De vrees dat het Verenigd Koninkrijk over drie maanden met een ‘no deal’-Brexit’ vertrekt, is om verschillende redenen groot in Dublin.

Politiek ligt de verhouding tussen de republiek en het Britse deel van Ierland, Noord-Ierland, gevoelig en economisch is Groot-Brittannië een van de grootste handelspartners van Ierland.

De minister van Landbouw, Michael Creed, heeft tegen de krant de Irish Independent gezegd dat hij grote verliezen vreest bij een chaotische brexit. Het gaat hier om ‘megageldbedragen’, zei Creed.

De export van Iers vlees gaat voor de helft naar Groot-Brittannië (en Noord-Ierland). De republiek voert ook een enorme hoeveelheid zuivel uit naar de Britten, zoals bijvoorbeeld 80.000 ton cheddar per jaar. En de Ierse vissers halen ongeveer een derde van hun vangst uit Britse wateren.

Nederland ook beducht voor 'no deal'-Brexit

Ook de Nederlandse regering wil voorbereid zijn op een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vroeg afgelopen november extra bevoegdheden aan de Tweede Kamer om noodmaatregelen te treffen, als de Britten zonder scheidingsakkoord de EU verlaten op 29 maart 2019. "Hoewel we streven naar een onderhandelde Brexit moeten we rekening houden met het geval dat er geen overeenkomst komt.''

Bij een 'no deal'-Brexit stappen de Britten uit de EU zonder akkoord over de overgangsperiode richting een toekomstige relatie. In dat geval vallen beide partijen wat betreft de handel terug op regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Maar het betekent ook dat plots tal van internationale akkoorden op het gebied van luchtverkeer, medicijnen en bijvoorbeeld nucleair materiaal niet meer van kracht zijn. Dit kan voor tal van praktische problemen zorgen bij het transport van goederen en geldstromen tussen het VK en de Europese Unie.

Een manier om aan zo'n chaotische breuk te ontkomen, is als de EU en het VK beide eenzijdig verklaren dat ze bijvoorbeeld gedurende een periode van zes maanden bestaande akkoorden handhaven. Dit zou de facto een tijdelijk uitstel van de Brexit betekenen.

LEES OOK: Hoe een 'no deal'-Brexit het VK compleet kan ontregelen