- Ierland wil een verbod invoeren op het accepteren van cryptovaluta als donatie door politieke partijen.
- Een Ierse minister voert hiervoor als argument aan dat hiermee potentiële Russische politieke inmenging bestreden kan worden.
- In Nederland heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver opgeroepen tot een onderzoek naar Russische financiering van politieke partijen.
- Lees ook: Deze Russische zakenman looft een beloning uit van $1 miljoen voor de arrestatie van Poetin
Ierland wil politieke partijen verbieden om cryptodonaties aan te nemen en zo mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen tegen te gaan.
Darragh O’Brien, de Ierse minister van Binnenlandse Zaken, wil de verkiezingswet aanpassen om zo een verbod hierop in te stellen. Ook zei hij tegen de Irish Independent dat de stroom aan desinformatie die Rusland voortdurend verspreidt, een “fundamentele dreiging vormt voor alle democratieën in de wereld.”
De Ierse kiescommissie gaat ook “take-down”-berichten naar sociale media sturen, om ervoor te zorgen dat het aantal fake nieuwsberichten tot een minimum beperkt blijft en haar regels rondom misinformatie aanscherpen.
Ierland is niet het eerste land dat heeft besloten tot een verbod op donaties in cryptomunten aan politieke partijen. In de VS hebben staten als Californië, Oregon en Michigan allemaal al wetgeving aangenomen die politieke donaties via digitale munten verbiedt.
De Oekraïense regering daarentegen heeft de laatste maanden donaties met crypto's juist omarmd. Het land heeft zelfs een officiële website opgezet waar gebruikers zestien verschillende cryptovaluta kunnen doneren voor de acute hulp die daar nodig is door de invasie van Rusland.
Tweede Kamer wil onderzoek naar Russische financiering partijen
In Nederland wil de Tweede Kamer een onderzoek naar de mogelijke financiering met Russisch geld van politieke partijen, politici en belangenorganisaties, zo bleek op 28 februari. Een meerderheid steunt een voorstel van GroenLinks-voorman Jesse Klaver.
Klaver pleitte maandag voor zo'n onderzoek in het debat in de Kamer over de Russische invasie van Oekraïne. Hij noemde daarbij Forum voor Democratie en de PVV bij naam. Die twee partijen steunen de sancties tegen Rusland niet. FVD-voorman Thierry Baudet heeft zelfs zijn begrip voor het Russische optreden uitgesproken.
Klaver stelt voor de Algemene Rekenkamer te laten onderzoeken "of en zo ja op welke wijze politieke partijen, politici en belangenorganisaties in Nederland vanaf 2014 zijn gefinancierd met geld uit de Russische Federatie of met geld van Russische (rechts)personen".
Zijn oproep werd gesteund door D66, CDA, Volt, Partij voor de Dieren, DENK, PvdA, BIJ1, ChristenUnie, SGP, Pieter Omtzigt en de VVD.