Italië heeft toestemming om 5,4 miljard euro nieuw kapitaal in de Monte dei Paschi di Siena (MPS) bank te steken.
De Europese Commissie heeft dat dinsdag goedgekeurd omdat aandeelhouders en sommige obligatiehouders 4,3 miljard euro meebetalen aan het reddingsplan voor de oudste bank van de wereld.
De bank zal meer dan 26 miljard euro aan slechte leningen van de balans afhalen. Ze worden overgenomen door privé-investeerders. De Europese Centrale bank (ECB) is akkoord met het plan.
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging): “Deze kapitaalinjectie kon alleen worden goedgekeurd omdat aandeelhouders en obligatiehouders bijdragen in de kosten van de herstructurering. Op deze manier wordt zo min mogelijk belastinggeld gebruikt.”
Stabiliteit Europa
Brussel kan onder de richtlijn voor het herstel en de afwikkeling van kredietinstellingen onder voorwaarden staatssteun toestaan, als die leidt tot winstgevendheid bij de bank op de langere termijn.
De bank moet binnen vijf jaar reorganiseren en zich richten op de detailhandel en het midden- en kleinbedrijf. De 26,1 miljard euro slechte leningen (npl's) worden overgeheveld naar een privéfonds.
De salarissen van de topfunctionarissen worden aan banden gelegd. Ze mogen niet meer verdienen dan maximaal tien keer het gemiddelde salaris van de bankemployé's. Er worden ook allerlei maatregelen ingevoerd om de bank efficiënter te maken. Of en hoeveel banen daarbij verloren gaan, is onduidelijk.
Italië bepaalt het lot van de euro
Als je kijkt naar de recente ontwikkelingen, dan lijkt Italië het grootste risico voor het voortbestaan van de eurozone. Niet Griekenland.
De Italiaanse economie had in 2015 een omvang van 1.645 miljard euro. De staatsschuld bedraagt meer dan 100 procent van het nationaal inkomen. Het land is daarmee veel te groot voor reddingsoperaties à la Griekenland.