Keurders die bouwkundige keuringen uitvoeren zijn het wantrouwen jegens hun werk en prutsende collega’s een beetje zat.

Ze vragen al jaren om een gedegen keurmerk, en dat is er nu.

Donderdag 11 april kunnen consumenten voor het eerst een huis of ander pand laten keuren door een bedrijf met het keurmerk Vakkundig Gekeurd.

Niet consumenten, maar de keurbedrijven zelf snakten naar een keurmerk. “Zelf hebben we het niet bedacht. We worden hier al jaren over gebeld, omdat bouwkundig keurders niet gereguleerd zijn”, zegt Rob Overduin, operationeel manager van het keurmerk dat in het leven is geroepen door VastgoedPro.

Deze beroepsvereniging voor ‘vastgoedprofessionals’ is in 2009 ontstaan door een fusie van de Landelijke Makelaarsvereniging (LMV) en Register van Vastgoed Taxateurs (RVT).

Het gebrek aan regulering leidde tot wildgroei van bouwkundig keurders. "Groen en rijp waren tot nu toe moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een metselaar die net door zijn rug is gegaan, kan ook een bouwkundige keuring uitvoeren. Dat is goed voor het metselwerk, maar niet voor het dak", schetst Overduin. "Met dit keurmerk voorkom je dat een vakman een bouwkundige keuring er even bij doet omdat het stille tijden zijn."

'Vage branche'

Vereninging Eigen Huis (VEH) noemt de wereld van bouwkundige keuringen 'een vage branche'. "Iedereen die van zichzelf vindt dat hij genoeg kennis heeft, kan een bouwkundige keuring uitvoeren. Er gelden geen beroepseisen en keurders hoeven geen examen te hebben afgelegd", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.

"Vaak is het zo dat de makelaar een al dan niet bevriende keurder aandraagt", vervolgt André de la Porte. "Daar zijn we als consumentenorganisatie beducht voor, want de makelaar heeft er belang bij dat de woning wordt verkocht. Een lekkend dak mag opgenomen worden in het keuringsrapport maar de makelaar heeft liever niet dat de koper daardoor van de koop afziet."

Volgens Overduin krijgen veel bouwkundig keurders te maken met twijfels van potentiële klanten over het nut van hun werkzaamheden. "Want het gaat toch altijd fout", zeggen die klanten.

Huizenkopers laten een bouwkundige keuring dan ook lang niet altijd uitvoeren vanwege de verhalen over verborgen gebreken die zich alsnog na een keuring openbaren. Hoe vaak dat gebeurt, wordt niet centraal bijgehouden. Maar VEH krijgt met enige regelmaat het belabberde werk van 'amateurs' te zien.

Ook Overduin van VastgoedPro krijgt keurders te spreken die klagen over de rapporten van collega's. "'Dat kan toch niet waar zijn'", zeggen ze daar dan over.

Niet alleen wantrouwen zorg ervoor dat huizenkopers geen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Soms vertrouwen ze op hun eigen inzicht of dat van bekenden. Ook is niet iedereen bereid de kosten voor een keuring te betalen, die variëren van ongeveer 350 tot 650 euro.

Daarbij leven we momenteel in een oververhitte huizenmarkt waarin verkopers het voor het zeggen hebben. Zij geven kopers niet eens de kans een bouwkundige keuring uit te laten voeren, maar verkopen liever aan iemand die alle mitsen en maren bij een koop laten varen, waaronder een financieringsvoorbehoud en een voorbehoud van bouwkundige keuring.

Bouwkundig voorbehoud staat nu standaard in het koopcontract

Alle marktpartijen zijn het er wel over eens dat het skippen van een bouwkundige keuring niet gewenst is. Daarom staat het bouwkundig voorbehoud sinds 1 februari 2018 standaard in koopcontracten, zo hebben Vereniging Eigen Huis (VEH), de Consumentenbond en makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro afgesproken. Voorheen moesten kopers zelf initiatief nemen om dit als ontbindende voorwaarde op te nemen in het koopcontract.

Dat het er nu standaard in staat, betekent niet dat verkopers gedwongen zijn een bouwkundige keuring toe te laten. Maar kopers zijn op deze manier wel bewuster van de keuring en de risico's als deze niet wordt uitgevoerd. Want je kunt bij verborgen gebreken alsnog op hoge kosten worden gejaagd.

Niet handig als je toch al diep in de buidel moest tasten door de almaar stijgende huizenprijzen en hordes huizenzoekers die tegen elkaar opbieden. Daar komt nog eens bij dat je nog maar 100 procent van de woningwaarde mag lenen.

Als je 30.000 euro extra moet neertellen omdat een boktor (heel schadelijke houtworm) heeft huisgehouden, kun je dat niet financieren met je hypotheek. Overigens is zo'n boktor verrekte lastig te herkennen, zegt Overduin. "Dat geldt al voor ervaren bouwkundig keurders, dus laat staan voor iemand die niet ervaren is."

Het keurmerk Vakkundig Gekeurd moet het kaf van het koren scheiden. "In de voorwaarden van veel bedrijven staan allerlei uitsluitingen waarop klanten de keurder niet kunnen aanspreken. Dat vinden veel goede keurders raar. Als je een goed bouwkundig rapport levert, dan sta je daarvoor, vinden ze", aldus Overduin.

Duidelijke voorwaarden voor consumenten

"Ons keurmerk gaat uit van goede en duidelijke voorwaarden voor consumenten", zegt Overduin. "Klanten moeten keurbedrijven op fouten kunnen aanspreken en als het dan nog niet is opgelost, kunnen ze terecht bij een geschillencommissie die hun klacht in behandeling neemt. Bedrijven mogen ze niet op de achterkant van A4'tje zetten, maar duidelijk en begrijpelijk weergeven."

Volgens hem onderscheidt Vakkundig Gekeurd zich hiermee van andere initiatieven om bouwkundige keuringen te verbeteren. "Die zijn vooral gericht op het technische gedeelte, de rapporten en de keuringen zelf."

André de la Porte zegt dat de VEH zelf ook keurders op pad stuurt. "Die zijn niet bij ons in loondienst maar werken voor een bepaald tarief. Deze keurders hebben verplicht een opleiding gevolgd en zijn geslaagd voor hun examen. Daarbij krijgen ze regelmatig bijscholing en worden hun rapporten regelmatig door ons gecontroleerd. Wanneer het fout gaat, kan de klant bij de vereniging terecht. Eventuele schade wordt dan ook door de vereniging gedragen."

De toelatingseisen zijn streng

Bij het nieuwe Vakkundig Gekeurd zijn op dit moment zeven grote keurbedrijven aangesloten, waaronder Perfectkeur, Woningkeur en Woningschouw. Binnenkort wordt een tiental bedrijven toegevoegd en ongeveer honderd keurbedrijven hebben zich aangemeld. "Er is veel interesse maar niet iedereen zal aan de toelatingseisen voldoen", zegt Overduin.

Zo geldt er een ervaringseis en moeten keurbedrijven niet alleen een verzekering hebben voor bedrijfsaansprakelijkheid (als medewerkers schade veroorzaken), maar ook voor beroepsaansprakelijkheid (schade die ontstaat door fouten van medewerkers). Overduin: "Zo willen we voorkomen dat bedrijven zeggen: je mag klagen maar niet bij mij."

Bedrijven moeten jaarlijks een bedrag overmaken om het keurmerk te mogen voeren, dit jaar 795 euro. "Wat het tarief volgend jaar zal zijn hangt af van het aantal aangesloten bedrijven", zegt Overduin. "Op dit moment investeert VastgoedPro nog, maar uiteindelijk moet het keurmerk zichzelf kunnen bedruipen." Het is overigens niet de bedoeling dat het keurmerk opdrachten werft voor de aangesloten bedrijven.

Overduin denkt niet dat keuringen duurder uitpakken door het keurmerk. "Wat wel kan is dat bedrijven voor een lagere prijs bouwkundige keuringen uitvoerden, omdat ze bijvoorbeeld de beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet hadden afgesloten. Met ons keurmerk moeten ze die wel hebben afgesloten, dan kan de prijs omhoog gaan."

LEES OOK: Zo spaar je het snelst duizenden euro’s per jaar voor je eerste koophuis