In de financiële sector zijn alle ogen donderdag weer gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Die neemt, zo is de verwachting, nieuwe stappen in zijn strijd tegen de zeer lage inflatie en de kwakkelende economische groei in de eurozone.
De ECB komt donderdag na zijn zeswekelijkse rentevergadering met nieuwe prognoses voor de inflatie en de groei, die naar verwachting somberder zijn dan de vorige ramingen. Waarschijnlijk blijkt uit de nieuwe voorspellingen dat de inflatie nog langer ver verwijderd blijft van het door de ECB nagestreefde peil van net geen 2 procent. De centrale bank zal daarom flinke stappen zetten om een verdere stijging van het prijspeil te bewerkstelligen, denken veel economen.
Maatregelen mondjesmaat effectief
De Bank for International Settlements (BIS) schreef zondag al in een kwartaalrapport dat de maatregelen die centrale banken nemen om de economie aan te jagen, maar mondjesmaat effectief blijken te zijn. Ondanks vele inspanningen van centrale bankiers is het niet gelukt om duidelijke economische vooruitgang te boeken.
Waarschijnlijk wordt het nog duurder voor banken om geld te stallen bij de ECB, doordat de nu al negatieve depositorente verder wordt verlaagd. Daarnaast voorzien economen een uitbreiding van de opkoop van obligaties door de ECB. Die koopt nu maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen bij banken. Dat bedrag kan worden opgerekt, net als de duur van het programma dat nu tot maart volgend jaar loopt.
AEX
De Amsterdamse beurs komt donderdag bij de openingsbel waarschijnlijk nauwelijks in beweging, in afwachting van het rentebesluit van de ECB. Ook de andere graadmeters in Europa beginnen waarschijnlijk rond de slotkoers van een dag eerder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl