Ieder jaar verbruiken Nederlanders ongeveer 26 miljard plastic verpakkingen. En hoewel de aandacht voor het plasticgebruik, en de gevolgen daarvan, groot is, blijft het gebruik verder stijgen. Die trend signaleert ING.
Gemiddeld verbruiken Nederlanders ongeveer 1.500 plastic verpakkingen per jaar. Dat komt neer op net iets meer dan 4 verpakkingen per persoon per dag, blijkt uit de analyse van het ING Economisch Bureau. De voedingssector draagt het meeste bij aan het plasticprobleem. Van de 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal die in Nederland ieder jaar op de markt komt, is ruim 40 procent bestemd voor voedingsmiddelen en dranken.
Als daar niets aan verandert, blijft door de bevolkingsgroei het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland stijgen. Daarnaast zijn er steeds meer kleine verpakkingen met voorverpakte verse producten en richten voedingsproducenten zich meer op eenpersoonshuishoudens, waardoor er ook meer kleine verpakkingen zijn. Dat de markt voor kleine snacks voor onderweg groeit, helpt ook niet.
Vijf verpakkingen minder
Toch is er volgens ING niet veel voor nodig om de trend te keren. Als consumenten hun gebruik van plastic met vijf verpakkingen verminderen, zou het plasticgebruik al niet meer stijgen, zoals te zien is op de onderstaande afbeelding.
Maar ook producenten kunnen hun bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem, schrijft ING. Zo kunnen ze lichtere verpakkingen gebruiken, vaker kiezen voor gerecycled plastic terwijl ze de overstap naar bio-based plastic of herbruikbare verpakkingen maken, en ze kunnen het ontwerp van de verpakkingen aanpassen zodat ze makkelijker gerecycled kunnen worden.
Consumenten laten in ieder geval duidelijk zien dat plastic verpakkingen niet hun voorkeur hebben. Het overgrote deel van de consumenten vindt plastic het minst duurzame verpakkingsmateriaal.
Toch lost het gebruik van ander verpakkingsmateriaal niet alle problemen op. Voor vergelijkbare verpakkingen van glas of blik is vaak juist meer materiaal en energie nodig bij de productie. Het plasticprobleem wordt dan dus weliswaar opgelost, maar de CO2-uitstoot van het product stijgt daardoor.
Lees meer over het plasticprobleem:
- Boyan Slat is wéér een stapje verder: het prototype van The Ocean Cleanup houdt plastic vast, nu is het een kwestie van opschalen
- Architecten ontwerpen een wolkenkrabber van gerecycled plastic, geïnspireerd op de Toren van Babel
- Deze kunstenaars visten 5 ton plastic uit de oceaan en bouwden daar een indrukwekkende walvis van