Een paar uur nadat de beroemde rood-witte letters I amsterdam van het Museumplein waren verwijderd, staan er nieuwe letters voor het Rijksmuseum. Designer Pauline Wiersema heeft er de letters HUH neergezet.
“Ze mogen tot 14.00 uur blijven staan van het stadsdeel en dan halen we ze weer weg”, laat ze weten.
Wiersema maakte de letters voor de Dutch Design Week. “Huh is een universeel begrip om overal ter wereld je onbegrip te uiten. Ik wilde hiermee de leegte die is ontstaan door het weghalen van I amsterdam opvullen. Dit maakt de overgang wat draaglijker.”
Volgens de designer maken toeristen op het plein nu selfies bij haar letters. “Je ziet dat iedereen het snapt, er staan mensen vanuit de hele wereld bij en ze doen allemaal heel bevragend hun handen omhoog.”
Er staan weer letters op het Museumplein: HUH https://t.co/fWqpE9FpP4 pic.twitter.com/Os8DJ8l9g1
— AT5 (@AT5) December 3, 2018
De manshoge letters I amsterdam werden maandagochtend vroeg op twee opleggers getakeld en afgevoerd. Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat voor een selfie. "Ik voel me een beetje verdrietig'', zei een van hen toen ze de trucks met de letters weg zag rijden. Haar reisgenoten legden het tafereel vast op hun telefoon en constateerden: "Maar we hebben nu wel een belangrijk moment gezien, dat ze zijn weggegaan''.
De ontmanteling is op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. Die vond de bij toeristen populaire letters een symbool van 'doorgeslagen individualisme'. Het voorstel kreeg veel kritiek, maar een meerderheid van de raad stemde er toch mee in.
De letters krijgen nu een opknapbeurt. Dat is volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing wel nodig, want na tien jaar op het Museumplein is de bovenkant door "al het geklauter'' helemaal kaal. Daarna gaan ze rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk bedoeld.
Volgens de zegsvrouw heeft het weghalen van de letters op deze plek dan ook vooral te maken met de drukte op het Museumplein. "I amsterdam blijft het motto van de stad'', vertelde ze. "De letters staan voor het open en tolerante karakter van Amsterdam, of je hier nu lang of kort blijft, je kunt een Amsterdammer zijn in al je veelkleurigheid."