- De sterk gestegen hypotheekrente, de torenhoge huizenprijzen en de angst voor een economische recessie zorgen voor een impasse op de woningmarkt.
- Volgens De Hypotheker is het aantal hypotheekaanvragen in juli met 28 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder.
- Wel ziet de hypotheekbemiddelaar een aantal tekenen dat de woningmarkt licht aan het afkoelen is.
- Lees ook: Mogelijk daling hypotheekrente in tweede helft van 2022, verwacht De Hypotheekshop
De woningmarkt is in een impasse geraakt door de sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen en de angst voor een economische recessie, constateert hypotheekbemiddelaar De Hypotheker.
Het aantal hypotheekaanvragen is in juli met 28 procent gedaald in vergelijking met juni en zelfs met 32 procent in vergelijking met een jaar eerder. Potentiële huizenkopers lijken de aankoop van een huis uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of huizen goedkoper zijn geworden.
Uit een enquête door PanelWizard in opdracht van De Hypotheker blijkt dat 7 op de 10 mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen problemen hebben of verwachten met de hoge huizenprijzen. “Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de oriënteerders die binnen twee jaar een woning wilt kopen op zoek is naar een woning tot 349.000 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 op 448.000 euro lag”, aldus commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker in het rapport.
Volgens De Hypotheker zijn er al wel wat tekenen dat de woningmarkt licht aan het afkoelen is. Een deel van de ondervraagden geeft aan te merken dat de markt iets minder overspannen wordt en 6 procent van hen zegt vaker naar een bezichtiging te kunnen.
Ook zwakt de stijging van de huizenprijzen af: in het tweede kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 10,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eerdere kwartalen lagen deze prijsstijgingen nog rond de 20 procent. Het gemiddelde hypotheekbedrag nam in juli met bijna vijf procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, van 326.000 euro naar 311.000 euro.
“De licht afkoelende woningmarkt is een gezonde ontwikkeling, maar aangezien de huizenprijzen nog steeds sterk stijgen moeten we niet te vroeg juichen”, schrijft Luiten daarover. “Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en het tekort aan woningen urgent op de agenda blijft.”