Het afbouwen van de schuld kan alleen zeer geleidelijk gebeuren, zei Knot. Er moeten fiscale prikkels komen om mensen minder te laten lenen. Maar het kan ook via de wetgeving worden geregeld.
Nu is het zo dat mensen 106 procent van de waarde van hun huis aan hypotheek kunnen krijgen. Volgens Knot zou het mooi zijn als mensen straks 10 procent in eigen geld meebrengen. ,,Een buffertje dat stabiliteit brengt op de huizenmarkt”. Deze afbouw van 106 naar 90 procent kan alleen ,,in kleine stapjes” plaatsvinden. ,,Het kan jaren duren, zo niet decennia”, zei Knot.
Volgens Knot brengt de hoge hypotheekschuld de bankbalansen van Nederlandse banken uit het lood. Banken in Nederland hebben beperkt toegang tot spaargeld omdat pensioenen niet via banken maar via pensioenfondsen worden gespaard. Deze twee dingen samen leiden er toe dat er sprake is van een ,,groter financieringsgat” dan bij banken in andere landen. Volgens Knot is dit een van de oorzaken dat banken in Nederland bij de financiële crisis in 2008 en 2009 relatief hard werden getroffen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl