• Er zit al maandenlang weinig beweging in de gemiddelde hypotheekrentes, maar afgelopen weken zijn er wel wat verlagingen doorgevoerd.
  • Dat heeft ertoe geleid dat de gemiddelde rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast iets zijn gezakt en hun laagste punt in 2024 tot nu toe hebben bereikt.
  • Bekijk hier de gemiddelde hypotheekrentes voor verschillende rentevaste perioden.
  • Lees ook: Blik op je Geld zomereditie: onrust op de beurs, huizenprijzen door het dak

De afgelopen weken zijn de hypotheekrentes licht gedaald, waardoor de gemiddelde rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast op het laagste niveau in 2024 tot nu toe liggen.

Dat meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De hypotheekrentes liggen al maanden op ongeveer hetzelfde niveau en de afgelopen weken was er sprake van een lichte daling, zoals in de onderstaande grafiek te zien is.

Hierin wordt de ontwikkeling van de hypotheekrentes voor 5, 10, 20 en 30 jaar vast met NHG weergegeven. Hypotheekrentes met NHG zijn doorgaans lager, omdat je daarmee onder voorwaarden verzekerd bent tegen een restschuld, waardoor het risico voor de bank lager is.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Te zien is dat de populairste hypotheekrente, 10 jaar vast (oranje lijn), sinds mei gemiddeld op ongeveer 3,9 procent lag. In augustus is deze gedaald naar 3,78 procent, het laagste punt tot nu toe in 2024.

Voor 10 jaar vast geldt overigens dat dit punt in februari ook al werd bereikt en het is waarschijnlijk dat de rente deze week onder de 3,78 procent duikt.

Ook de gemiddelde rentes voor 20 en 30 jaar vast zakten naar het laagste punt in 2024, zoals te zien is in de grafiek. Alleen de gemiddelde rente voor 5 jaar vast ligt nog hoger dan in februari.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde hypotheekrentes voor de verschillende rentevaste perioden op een rij gezet.

Bron: Van Bruggen Adviesgroep
Bron: Van Bruggen Adviesgroep

Veel concurrentie onder geldverstrekkers

Mogelijk dat er in de rest van 2024 wat meer beweging komt in de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrentes, maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Van Bruggen Adviesgroep verwacht wel dat de trend eerder licht dalend dan licht stijgend zal zijn.

Geldverstrekkers volgen doorgaans met vertraging de rentes op de financiële markten, maar moeten ook rekening houden met hun marge en de concurrentie. Op dit moment is de concurrentie groot en zijn de bruto marges kleiner dan in de 2023 en 2022.

Het verschil tussen de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG en de rente op de kapitaalmarkt was vorig jaar gemiddeld 1,44 procentpunt. Inmiddels is dat geslonken naar 1,16 procentpunt. Het verschil tussen hypotheekrentes die geldverstrekkers ontvangen en de kosten die ze maken als ze zelf lenen, is dus kleiner geworden.

Door niet meteen rentedalingen op de kapitaalmarkt te volgen, kunnen geldverstrekkers wat marge terugpakken. Bij hypotheekrentewijzigingen zullen ze ook vooral naar elkaar kijken.

LEES OOK: Blik op je Geld zomereditie: onrust op de beurs, huizenprijzen door het dak