Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de hypotheekrenteaftrek verder beperken om miljarden aan coronasteun uit Brussel binnen te halen, meldt het FD.
De VVD en andere coalitiepartners voelen daar weinig voor in aanloop naar de verkiezingen.
De Europese Commissie zal waarschijnlijk geen grote druk uitoefenen om de hypotheekrenteaftrek verder aan te pakken.
Premier Mark Rutte heeft afgelopen juli tijdens de Europese top over het Europese coronapakket hard gevochten om af te dwingen dat landen die giften en leningen krijgen uit Brussel ook economische hervormingen doorvoeren. Voor Nederland kan dat betekenen: een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën is volgens het Financieele Dagblad bereid op dit punt concessies te doen aan Brussel; de VVD en andere coalitiepartners voelen daar weinig voor.
De hypotheekrenteaftrek is een subsidie voor huiseigenaren die de maandlasten van hypotheken verlaagt en is volgens economen mede verantwoordelijk voor de relatief hoge hypotheekschulden in Nederland ten opzichte van de woningwaarde.
Daar heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al geruime tijd kritiek op. Zo herhaalde DNB-president Klaas Knot afgelopen januari een eerder pleidooi voor verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met een verlaging van de belastingtarieven.
Het kabinet-Rutte heeft al een flinke stap gezet met de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Als onderdeel van een belastinghervorming daalt het maximale aftrekpercentage in de periode tot 2023 tot 37,05 procent.
Beperking hypotheekrenteaftrek in ruil voor coronasteun uit Brussel
Om Europees coronageld ter waarde van 6,5 miljard euro te ontvangen zou Hoekstra bereid zijn te kijken naar verdere beperking van renteaftrek, melden bronnen in Den Haag tegen het FD. Maar Ruttes eigen VVD en de andere coalitiepartijen zien dat veel minder zitten in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De Europese Commissie zit op dezelfde lijn als DNB-president Knot en vindt dat de hypotheekrenteaftrek een verkeerde prikkel geeft om hoge schulden aan te gaan.
Nederland behoort tot de Europese landen met de hoogste schuld van huishoudens afgezet tegen het besteedbaar inkomen, zo blijkt uit onderstaande grafiek van de Oeso.
Hoewel de kwetsbaarheid van Nederlandse huishoudens met hoge schulden een serieuze zorg is bij de Europese Commissie is de kans klein dat Brussel zelf hard zal aandringen op een verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek, aldus de bronnen die het FD sprak.
Andere wensen van de Europese Commissie met betrekking tot economische hervormingen in Nederland betreffen de arbeidsmarkt (versoepeling van het ontslagrecht en meer rechten voor flexwerkers), investeringen in de energietransitie en aanpak van fiscale voordelen voor multinationals en brievenbus-bv's. Op deze punten heeft Nederland al getoond bereid te zijn tot hervormingen.