Hypotheekrentes zijn weer terug op de bodemniveaus van mei dit jaar. Reden voor steeds meer huiseigenaren om voor een lange rentevaste periode te kiezen. Ook de stevige concurrentie tussen aanbieders speelt woningbezitters in de kaart.

Afgelopen mei leek het er even op of de ‘bodem’ echt bereikt was voor Nederlandse hypotheekrentes. Maar de onrustige zomer op de beurs, met dalende rentes voor staatsleningen in Nederland en Duitsland, heeft ook z’n sporen nagelaten op de hypotheekmarkt.

Gemiddelde hypotheekrentes zijn deze week weer gedaald, zo blijkt uit gegevens van intermediair De Hypotheekshop. Zo is het tarief voor een rentevaste periode van 10 jaar gezakt tot 2,45 procent (een fractie boven het bodemniveau van mei); de vijfjaarsrente rente zakte tot gemiddeld 2,14 procent (nieuw bodemrecord).

(Gemiddelde hypotheekrentes; bron: De Hypotheekshop; klik voor uitvergroting)

rentetareiven hyp

80 procent huiseigenaren kiest voor 10 en 20 jaar vast

Starters op de woningmarkt en huiseigenaren die een nieuwe rentevaste periode moeten kiezen, gaan massaal voor langere rentevaste perioden. Veel woningbezitters hebben duidelijk het gevoel dat rentes zo laag zijn, dat de kans groot is dat je voordeliger uit bent door de rente nu voor een zeer lange periode vast te zetten. Ze anticiperen dus op rentestijgingen in de toekomst.

Uit gegevens van de aanbieder van hypotheeksoftware HDN blijkt dat in de afgelopen tien weken meer dan 40 procent van de nieuwe hypotheekaanvragen rentevaste perioden van 10 jaar betrof. Opvallender nog: iets minder dan 40 procent van de nieuwe hypotheekaanvragen betrof 20-jarige rentes.

(Hypotheekaanvragen afgelopen 10 weken; bron: HDN)

hdn

Een voor de Nederlandse grootbanken minder prettige, maar voor huiseigenaren gunstige ontwikkeling, is de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Hoogleraar Maarten Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam signaleerde afgelopen maand dat de winstmarges die grootbanken maken op langere rentevaste perioden sinds maart krapper zijn geworden. Toegenomen concurrentie speelt hierbij een rol.

Uitdagers op de hypotheekmarkt

Waar banken worstelen met strengere kapitaaleisen van toezichthouders om risico's van de kredietverlening af te dekken, kunnen verzekeraars en partijen die willen beleggen in hypotheekportefeuilles tegen lagere kosten concurreren. Maar wat is daarvan in de praktijk zichtbaar bij de hypotheekrentes?

Een blik op de aanbiedingen die te vinden zijn op de financiële vergelijkingssite Independer, toont dat er aan de onderkant van de markt inderdaad sprake lijkt te zijn van stevige concurrentie.

Onderstaande tabel toont de scherpste rentetarieven voor annuïtaire hypotheekleningen met NHG-garantie, voor rentes die tien jaar vaststaan. Opvallend is dat het in zeven gevallen gaat om niet-grootbanken. Daarbij zitten buitenlandse aanbieders (Lloyds uit het VK en Argenta uit België) en partijen die met (pensioen)beleggers werken (Munt Hypotheken, Selectief Hypotheken, Philips Pensioenfonds). Drie aanbiedingen zijn van grootbanken: in twee gevallen gaat het om dochterondernemingen van ABN Amro (Florius en Moneyou) en daarnaast zit ING met z'n basistarief scherp in de markt.

Bij de hoogste hypotheektarieven is het beeld meer diffuus. In de top 5 zit bijvoorbeeld Rabobank-dochter Obvion, maar daar zijn ook hypotheken van verzekeraars Nationale-Nederlanden en Aegon te vinden.

Bij de prijzenslag op de hypotheekmarkt past wel een kanttekening. Naast de rente zijn ook de overige voorwaarden van belang. Dan gaat het over flexibiliteit bij aflossen, verhuizen en de voorwaarden van offertes. Independer geeft daar apart punten voor en hier is te zien dat hypotheken met de laagste rentes vaak net wat lager scoren op de overige hypotheekvoorwaarden.

Kortom, wie aast op de laagste rente, doet er verstandig aan te checken of ook de overige hypotheekvoorwaarden goed te pruimen zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl