- Hypotheekrentes zijn afgelopen week hard gestegen in het kielzog van hogere rentes op kapitaalmarkten.
- Gemiddelde hypotheekrentes hebben het hoogste niveau van dit jaar bereikt, signaleert financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
- Wie komend jaar een 10-jaars hypotheekrente moet herzien, kan aanlopen tegen een hogere hypotheekrente.
- Lees ook: Blik op je Geld: sparen begint weer te lonen en golf van renteverhogingen voor hypotheken
Geldverstrekkers hebben hypotheekrentes afgelopen week massaal verhoogd. Hierdoor zijn gemiddelde hypotheekrentes naar het hoogste niveau van dit jaar gestegen, zo melden financieel intermediairs Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheekshop maandag.
De stijging van hypotheekrentes heeft te maken met de sterk opgelopen rentes op kapitaalmarkten. Daar is bijvoorbeeld de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening in september gestegen met 0,3 procentpunt. Deze rente is een belangrijke maatstaf voor rentes die geldverstrekkers betalen, als ze zelf financiering zoeken voor hypotheekleningen.
Afgelopen week signaleerde Business Insider al dat er sprake was van een golf van verhogingen van de hypotheekrente. In eerste instantie ging het om relatief kleine verhogingen, maar dat is nu aan het veranderen.
Volgens Van Bruggen ligt de gemiddelde renteverhoging inmiddels rond de 0,1 procentpunt.
Ook financieel intermediair De Hypotheekshop zag forse verhogingen van de hypotheekrentes, waarbij deze zelfs afgelopen weekend werden doorgevoerd. "Als gevolg hiervan behoort de stijging van afgelopen week tot de top 15 procent van de grootste renteverhogingen sinds 2008".
Voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar mét NHG-verzekering ligt de gemiddelde hypotheekrente nu rond de 4,3 procent. Dat is de hoogste stand van dit jaar. In november 2022 lag deze rente nog iets hoger op 4,7 procent.
Van Bruggen verwacht dat een stijging van hypotheekrentes met enkele tienden van een procent de komende weken tot de mogelijkheden behoort.
Gemiddelde hypotheekrente stijgt
Momenteel reageren hypotheekrentes met langere rentevaste perioden op de rente-ontwikkeling op de kapitaalmarkt. Maar opvallend genoeg blijft ook de variabele hypotheekrente stijgen. Die nadert volgens De Hypotheekshop het recordniveau van 2008.
Het beeld voor de gemiddelde hypotheekrente voor verschillende looptijden ziet er momenteel als volgt uit.
Gemiddelde hypotheekrente per looptijd (1 oktober 2023)
Met NHG-verzekering:
- Variabel: 5,21%
- 5 jaar vast: 4,36%
- 10 jaar vast: 4,26%
- 20 jaar vast: 4,57%
- 30 jaar vast: 4,65%
Zonder NHG-verzekering:
- Variabel: 5,66%
- 5 jaar vast: 4,76%
- 10 jaar vast: 4,74%
- 20 jaar vast: 5,03%
- 30 jaar vast: 5,11%
(bron: Van Bruggen Adviesgroep)
De onderstaande grafiek van de gemiddelde hypotheekrente voor 5 jaar, gepubliceerd door De Hypotheekshop, laat de rente-ontwikkeling op de lange termijn zien. Rechtsonder is te zien hoe, na een jarenlange periode van rentedalingen, er in 2022 sprake is geweest van een scherpe stijging van hypotheekrentes.
Dit jaar heeft de 5-jaars rente zich vrij vlak bewogen, maar daar lijkt nu weer verandering in te komen.
Hypotheekrente 10 jaar vast: ongeveer even hoog als tien jaar geleden
Huiseigenaren die de hypotheekrente tien jaar geleden voor 10 jaar hebben vastgezet, moeten binnenkort een nieuwe rentevaste periode afspreken met hun geldverstrekker.
Momenteel ligt de actuele marktrente ongeveer op hetzelfde niveau als tien jaar geleden, aldus Van bruggen. Maar in 2014 is de hypotheekrente flink gedaald.
Wie over een jaar, in oktober 2024 een 10-jaars rente heeft die afloopt, kan wel eens tegen een hogere hypotheekrente aanlopen bij de renteherziening, vergeleken met de rente die in oktober 2014 gold.
Destijds lag de de gemiddelde 10-jaarsrente op 3,2 procent, tegen een actuele 10-jaars rente van ongeveer 4,3 procent. Afhankelijk van de hypotheekvorm kan dit tot hogere maandlasten leiden bij een renteherziening.
LEES OOK: Huizenprijs in derde kwartaal naar schatting 3% hoger, volgens financieel intermediair