• De hypotheekrentes met looptijd van 20 en 30 jaar zitten weer in de lift, al gaat het vooralsnog om minieme stijgingen.
  • De afgelopen twee weken hebben 28 geldverstrekkers hun rentes opgeschroefd. Daarmee lijkt de markt op een keerpunt te zijn aangekomen.
  • Business Insider laat zien wat de verschillen zijn tussen de  hoogste een laagste aanbiedingen voor rentevaste perioden van 20 en 30 jaar.

Hypotheekrentes zitten weer in de lift. Althans, bij leningen van 20 of 30 jaar vast. En zelfs dan gaat het om verhogingen van enkele honderdsten van een procent.

Toch loont het om waakzaam te zijn. “De kans is groot dat we op een keerpunt zitten en dat we de komende weken meer verhogingen gaan zien”, schreef financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van vorige week.

Lees ook: Hypotheekrente: eerste stijgingen bij lange rentes van 20 en 30 jaar vast zijn al zichtbaar

Dat geldverstrekkers hun hypotheekrentes langzaam verhogen, hangt samen met de kapitaalmarktrente. Sinds begin dit jaar is deze duidelijk opgelopen, waardoor het voor hypotheekpartijen zelf duurder wordt om te lenen. Om hun winstmarges veilig te stellen, berekenen ze deze kosten normaal gesproken door in hun hypotheekrentes.

In de eerste maanden van dit jaar aarzelden veel geldverstrekkers om hypotheekrentes te verhogen. Maar in de afgelopen twee weken hebben maar liefst 28 aanbieders, waaronder enkele grootbanken, hun hypotheekrentes enigszins verhoogd.

Om de huidige markt in kaart te brengen, zocht Business Insider voor je uit wat de renteverschillen zijn tussen aanbieders van annuïteitenhypotheken en aflossingsvrije hypotheken met rentevaste perioden van respectievelijk 20 en 30 jaar. Dit deden we op basis van data van de site actuelerentestanden.nl per 31 mei 2021.


Hypotheekrente 20 jaar vast

Te beginnen met de annuïteitenhypotheek en de hypotheekrente die voor 20 jaar wordt vastgezet.

De drie goedkoopste partijen, ABN Amro, Clarian en Hypotrust, hanteren allemaal een rente van 1,49 procent.

Grootbank ABN biedt tevens ook de duurste optie, tegen een rente van 1,94 procent. Op dit percentage kom je uit wanneer je naast de 0,1 procent budgetkorting ook de 0,2 procent huisbankkorting en 0,15 procent duurzaamheidskorting misloopt. Andere banken met relatief dure opties voor dit segment zijn Triodos en ING.

Het verschil tussen de laagste en hoogste rentes bij een annuïteitenhypotheek bedraagt voor de rentevaste periode van 20 jaar iets minder dan een half procentpunt.

In het geval van de 20 jaar vaste aflossingsvrije hypotheek liggen de rentes al een stukje hoger, met name bij de duurste aanbieders. Dit komt mede doordat er bij aflossingsvrije hypotheken tijdens de looptijd niet hoeft te worden afgelost, wat het financieringsrisico groter maakt voor geldverstrekkkers in geval van betalingsproblemen. Dit wordt doorberekend in de rente-opslag.

Attens, bijBouwe en Hypotrust zijn de goedkoopste opties, met rentes van respectievelijk 1,51 procent, 1,53 procent en 1,55 procent. Je bent in het goedkoopste geval dus enkele honderdsten van een procent duurder uit dan bij de vergelijkbare annuïteitenhypotheek.

Bij de grootbanken moet je rekenen op een hoger percentage. De top drie bestaat uit ING, ABN Amro en Rabobank. Die laatste is een kleine 0,1 procentpunt goedkoper dan zijn tegenhangers.

Het renteverschil tussen de hoogste en laagste aanbiedingen bij de aflossingsvrije hypotheek met de 20-jaars rente bedraagt ruim 0,6 procentpunt.


Hypotheekrente 30 jaar vast

In het geval van de hypotheken met een 30-jaars rente kun je er nog een schepje bovenop doen. Bij de annuïteitenhypotheek schommelt de rente tussen de 1,70 procent en 2,24 procent.

De goedkoopste aanbieders zijn ASR, Clarian en Hypotrust. Alle drie hanteren ze een rente van 1,70 procent.

ABN Amro zit hier aan de hoge kant van het spectrum, samen met Lot. De drie duurste rentes variëren van 2,09 procent tot 2,24 procent.

Het verschil tussen de laagste en de hoogste rente bij de annuïteitenhypotheek met de 30-jaarsrente bedraagt ruim een half procentpunt.

Als laatste kijken we naar de aflossingsvrije hypotheek met een 30-jaarssrente. Hier vind je de hoogste hypotheekrentes.

De goedkoopste geldverstrekkers zijn bijBouwe, MUNT Hypotheken en Syntrus. bijBouwe hanteert een percentage van 1,75 procent. MUNT en Syntrus zitten daar een honderdste van een procent boven.

In het prijzigste geval, van ABN Amro, moet je rekenen op bijna 2,5 procent rente. Ook Rabobank en Lot bieden dure opties.

Het verschil tussen de laagste en hoogste rentes bij de aflossingsvrije hypotheek met de 30-jaars rente bedraagt bijna driekwart van een procentpunt.

Om een idee te geven: Bij een aflossingsvrije hypotheek van 250.000 euro, komt 0,75 procentpunt neer op bruto rentelasten van jaarlijks 1.875 euro. Over een periode van 30 jaar tikt dat toch behoorlijk aan en kom je op een verschil van ruim 56.000 euro aan bruto rentelasten.

[activecampaign form=24]

Meer over hypotheken? Bekijk ook deze stukken: