- Er komt voorlopig geen einde aan de historisch lage hypotheekrentes, voorspelt financieel intermediair De Hypotheker.
- De Hypotheker gaat ervan uit dat de inflatie die voor een rentestijging kan zorgen, tijdelijk is en dat de Europese Centrale Bank voorlopig niet aan de beleidsrente tornt.
- De hypotheekrentes zijn onlangs licht gestegen nadat de rente op staatsleningen steeg.
- Lees ook: Zo groot zijn de verschillen bij de hypotheekrente: de hoogste en laagste rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast
De hypotheekrentes blijven de komende periode nog op een zeer laag niveau en zullen maar licht stijgen, verwacht hypotheekadviseur De Hypotheker. Daarbij gaat het hypotheekadviesbureau ervan uit dat de inflatie, die voor een rentestijging kan zorgen, tijdelijk is.
Ook het adviesbureau kijkt naar het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), maar denkt dat de officiële rentetarieven voorlopig met rust gelaten zullen worden. De ECB heeft al gezegd de komende tijd niet aan de rente te willen tornen.
De hypotheekrente voor kortdurende hypotheken, waarvan de laagste rente momenteel 0,7 procent is, zal de komende periode gelijk blijven. De rente voor hypotheken met langere looptijden, waarvan de laagste rente nu 0,89 procent is, zal gelijk blijven tot licht stijgen.
Dat zal mede bijdragen aan een verdere stijging van de huizenprijzen, verwacht De Hypotheker, al zal deze stijging minder hoog uitvallen dan dit jaar.
Hogere rente staatsleningen
In oktober bereikte de hypotheekrente nog een dieptepunt. De afgelopen maanden steeg de hypotheekrente weer licht. Dat is volgens het adviesbureau in lijn met de hogere rente op staatsleningen. Die hebben tot hogere financieringskosten voor banken geleid. Ook besloot De Nederlandsche Bank dat banken grote buffers voor kapitaal moeten aanhouden als ze hypotheken verstrekken.
"Dit leidt tot hogere kosten en dit berekenen banken door in de hypotheekrentes", zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.
De tienjaarsrente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kende het afgelopen kwartaal de grootste stijging van de gemiddelde hypotheekrente. De gemiddelde rente voor hypotheken met een looptijd van 20 en 30 jaar zijn ten opzichte van september heel licht gestegen.
De meeste hypotheken die nu verstrekt worden hebben geen NHG. Dat komt omdat de gemiddelde huizenprijs veel hoger is dan het maximumbedrag waarvoor je een hypotheek met NHG kunt krijgen.
Lees meer over de hypotheekrente:
- Zo groot zijn de verschillen bij de hypotheekrente: de hoogste en laagste rentes voor 10, 20 en 30 jaar vast
- Duurzaamheidskorting voor hypotheek populair: dit rentevoordeel bieden 7 grote geldverstrekkers bij energiezuinige woning
- Ondanks de torenhoge huizenprijzen, zijn de woonlasten voor veel huiseigenaren goed te dragen: maar blijft dat zo?