De hypotheekrente is laag, maar geldverstrekkers kunnen extreem goedkoop lenen zodat de winstmarge toch stijgt.
Intermediair Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat banken en andere geldverstrekkers een extra risico-opslag inbouwen bij de hypotheekrente, omdat de kans op betalingsproblemen bij huiseigenaren stijgt.
Van Bruggen merkt verder op dat geldverstrekkers hypotheekrentes niet verder verlagen, omdat ze moeite hebben om de enorme golf van hypotheekaanvragen te verwerken.
Hypotheekrentes daalden begin dit jaar tot een historisch dieptepunt en liepen daarna iets op bij de start van de coronacrisis. Maar sinds enkele maanden zijn hypotheekrentes bijzonder stabiel. Tegelijk is het zo dat geldverstrekkers zelf goedkoper kunnen lenen, zodat de winstmarge op hypotheken hoger wordt.
Dat meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in de nieuwsbrief van deze week.
Van Bruggen maakt een schatting van de winstmarge voor geldverstrekkers door de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast af te zetten tegen de kapitaalmarktrente. Hierbij wordt de rente op de 10-jarige staatslening als maatstaf genomen.
Banken en andere partijen die hypotheken aanbieden, betalen als ze zelf lenen een wat hogere rente dan de staatsrente, maar de verhouding tussen de 10-jarige staatsrente en de 10-jarige hypotheekrente geeft wel een aardige indicatie van de bruto rentemarge.
Rentemarge op hypotheken stijgt
In onderstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast sinds enkele maanden stabiel is rond de 1,3 procent. Op de kapitaalmarkt zijn rentes door de enorme steunprogramma's van de Europese Centrale Bank (ECB) echter weer wat gezakt.
De marktrente voor de 10-jarige staatslening is momenteel 0,3 procent negatief. Hiermee is het gat tussen de gemiddelde hypotheekrente en de rente op de kapitaalmarkt weer wat groter geworden.
Opslag hypotheekrente vanwege hoger risico betalingsproblemen
Van Bruggen merkt op dat geldverstrekkers hypotheekrentes niet verder verlagen, omdat ze moeite hebben om de enorme golf van hypotheekaanvragen te verwerken.
Zo zijn er veel huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten om te profiteren van de huidige, gunstige rentestanden. Als geldverstrekkers de hypotheekrente verder zouden laten dalen, in lijn met de kapitaalmarktrente, zou dat nog meer oversluiters aantrekken en daar zitten hypotheekaanbieders niet op te wachten.
Verder verwacht Van Bruggen dat we de komende tijd te maken gaan krijgen met een in ieder geval tijdelijk hogere bruto rentemarge, omdat de risico’s op klanten met betalingsproblemen voor geldverstrekkers groter geworden zijn.
"Een economische crisis zal leiden tot verliezen op de hypotheekportefeuilles van geldverstrekkers als klanten hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen en ook beleggers zullen een hogere rentevergoeding vragen aan geldverstrekkers."
Lees meer over hypotheken:
- Met een aflossingsvrije hypotheek heb je meer last van een rentestijging dan met een annuïtaire hypotheek – dat zit zo
- Hypotheekrente 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar vast: zo groot is het verschil in de maandlasten
- Een nieuw huis? Zo vergelijk je huren en kopen
- Hypotheek oversluiten? Let op met een aflossingsvrije hypotheek, dan betaal je soms een extra rente-opslag