Veel huiseigenaren hebben nog een oude hypotheekrente van 4 procent of 5 procent.

Bij een verhuizing kun je de hypotheek vaak boetevrij oversluiten tegen een lagere rente.

Kies je ervoor om de maandlasten gelijk te houden, dan kun je met een lagere rente meer lenen om groter te gaan wonen.

Business Insider bekeek hoeveel vierkante meter extra je kunt kopen als je meer kunt lenen voor een verhuizing binnen dezelfde stad of regio.

De woningmarkt is ondanks de coronacrisis nog volop in beweging. Het aantal hypotheekaanvragen was dit voorjaar zelfs twee keer zo hoog als een jaar terug, meldde Hypotheken Data Netwerk (HDN) eerder. In augustus lagen de aanvragen nog steeds een vijfde boven het niveau van dezelfde periode in 2019.

In de eerste maanden van de crisis was de forse toename van de hypotheekaanvragen te verklaren door de toegenomen activiteit van huiseigenaren die hun hypotheek oversloten om van de lagere hypotheekrente te profiteren.

Maar ook huizenbezitters die naar een luxere of ruimere plek willen, zijn tijdens de corona-uitbraak actiever geworden. Zij zijn nu met een aandeel van ruim een vijfde de dominantste groep op de hypotheekmarkt, merkt HDN op.

Verhuizen kan gunstig uitpakken

Als je er even over nadenkt, kan de strategie om je huidige huis te koop te zetten en een nieuwe woning aan te schaffen voordelig uitpakken.

Voordeel van verhuizen is dat je zonder boete afscheid kunt nemen van een hypotheek met een rente van 4 procent of hoger. Voor nieuwe hypotheken betaal je een rente van rond de 2 procent als je voor een lange rentevaste periode kiest. Dat scheelt honderden euro's in de maandlasten.

Een andere interessante mogelijkheid is om ruimer of luxer te gaan wonen maar de maandlasten gelijk te houden. Doordat de huidige hypotheekrente veel lager is dan de oudere rente wordt een grotere hypotheek al snel betaalbaar.

Grotere huizen zijn juist in coronatijd gewilder. Mensen brengen meer tijd binnenshuis door, nu de uitgaansmogelijkheden beperkt zijn.

Ook thuiswerken, dat langzaamaan de nieuwe norm wordt, is prettiger als je een eigen werkkamer hebt of een heerlijk terras of een tuin waar je in de warmere maanden in de buitenlucht kunt zitten.

Met een hypotheek van €400.000 kan je ruim één ton extra bijlenen voor dezelfde maandlasten

De vraag is hoeveel extra je kunt bijlenen om een groter huis te kunnen betalen. Dat hangt van je individuele situatie af.

Het belangrijkste is natuurlijk het verschil tussen je oude hypotheekrente en de huidige (lagere) rente. Als dat verschil groot is en de oude rente ligt nog flink wat jaren vast, wordt verhuizen aantrekkelijker.

Daarnaast speelt ook de verhouding tussen je inkomen en de hypotheekschuld mee bij de behandeling van een nieuwe hypotheekaanvraag.

Aan de hand van een voorbeeld laat Business Insider hieronder zien hoeveel extra een huizenbezitter, meneer Jansen, bij kan bijlenen zonder dat zijn maandlasten omhoog gaan.

Meneer Jansen heeft in 2015 een huis gekocht met een annuïteitenhypotheek van 400.000 euro. In dat jaar had hij de rente voor 20 jaar vastgezet op 4 procent. Hij maakt maandelijks 1.910 euro aan de bank over voor de aflossing en de verschuldigde rente. Dit is het bruto bedrag; we houden dus geen rekening met de hypotheekrenteaftrek.

Door de aflossingen bedraagt de resterende hypotheekschuld op 1 juli 2020 344.946 euro en de lening loopt nog 24,5 jaar. De woningwaarde is inmiddels gestegen tot 500.000 euro.

Meneer Jansen werkt al sinds maart thuis aan zijn keukentafel. Hij wordt vaker gestoord door zijn familieleden die daar koffie komen zetten of het eten opwarmen.

Tot nu toe kon hij daarmee leven, maar het thuiswerken dreigt een permanent karakter te krijgen bij zijn werkgever.



De huidige lage rentes zetten meneer Jansen aan het denken en hij checkt dagelijks Funda, op zoek naar grotere woningen met een extra kamer die geschikt zou zijn voor zijn thuiskantoor.

Meneer Jansen ziet dat hij zijn hypotheek kan oversluiten tegen een nieuwe, lagere rente van 2,2 procent (voor 20 jaar vast). Bij gelijke maandlasten kan hij een nieuwe hypotheek nemen van 502.938 euro.

Daarnaast heeft hij 155.054 euro aan overwaarde op het moment dat hij zijn oude huis voor vijf ton verkoopt. Door de aflossing van de afgelopen jaren is de resterende hypotheek van de oude woning immers nog maar 344.946 euro.

Meneer Jansen kan een nu nieuw huis in de buurt uitzoeken met een veel groter budget: in totaal 657.993 euro. Dit is de combinatie van de hogere hypotheek van ruim 5 ton die hij kan krijgen en de overwaarde van 155.000 euro.

Een belangrijke kanttekening die we maken is dat meneer Jansen in dezelfde regio op zoek gaat naar een huis. Dan heeft het oude huis een vergelijkbare prijs per vierkante meter als de nieuwe woning.

Meneer Jansen kan natuurlijk ook van een stad als Amsterdam naar bijvoorbeeld Almere of Deventer verhuizen. Maar dan pakken de sommetjes heel anders uit, vanwege het verschil in vierkantemeterprijzen. Een hogere hypotheek is dan waarschijnlijk niet nodig om sowieso meer vierkante meters te krijgen.

We gaan er in de vergelijking hieronder daarom vanuit dat meneer Jansen binnen dezelfde stad of regio verhuist, om te laten zien wat er mogelijk is bij een lagere hypotheekrente, een gelijkblijvende maandlast en een hogere hypotheek.

Tot 100 m² ruimer wonen in Groningen en in Amsterdam een extra kamer van 30 m²

Met een ruim anderhalve ton hoger budget kan de huizenjacht beginnen. Hoeveel vierkante meter extra meneer Jansen dan kan kopen, hangt af van de regio waarin hij woont.

We hebben hiervoor gekeken naar recente prijzen per provincie in 24 regio's in Nederland (twee per provincie) op basis van gegevens van makelaarsclub NVM.

De tabel hieronder laat de extra ruimte in vierkante meters zien die gekocht kan worden met ruim anderhalve ton.

Een huis met een extra werkkamer van liefst 28 vierkante meter is realistisch – zelfs in Amsterdam, de duurste stad van Nederland.

In populaire steden als Utrecht gaat het om zo'n 46 vierkante meter erbij en in Haarlem en omstreken om 47 extra vierkante meters.

In de provincie Groningen kun je in de regio Slochteren de meeste ruimte bijkopen met een budget van ruim anderhalve ton extra. Woont meneer Jansen daar al toevallig, dan kan hij een huis aanschaffen dat liefst 98 vierkante meter ruimer is dan zijn huidige woning.

Ook in Friesland, Zeeland en Overijssel is een grootschalige uitbreiding van de vloeroppervlakte relatief makkelijk te realiseren.

Lees meer over hypotheken: