- Hypotheekrentes zijn vrij stabiel dit jaar, maar de populaire 10-jaarsrente is toch op het hoogste niveau van 2024 beland.
- Geldverstrekkers hebben dit jaar ingeleverd op de winstmarge die ze maken op hypotheken. Er is dus enige druk om daar iets aan te doen.
- Daarnaast zijn rentes op de kapitaalmarkt relatief hoog gebleven, wat doorwerkt in de kosten voor de financiering van hypotheken.
- Lees ook: De lineaire hypotheek wordt vaak vergeten door huiseigenaren, maar is per saldo goedkoper dan de populaire annuïteitenhypotheek
Hypotheekrentes maken dit jaar vooralsnog geen grote sprongen, maar afgelopen week zijn gemiddelde rentes wel stilletjes naar het hoogste niveau van dit jaar geklommen. De gemiddelde rente voor 10 jaar vast is gestegen naar 3,91 procent, voor hypotheken mét NHG-verzekering.
Voor hypotheken zonder NHG-verzekering is het 10-jaarstarief gestegen naar 4,34 procent, zo blijkt uit nieuwe gegevens van financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.
In de grafiek hierboven is meteen ook te zien dat het om zeer kleine verschillen gaat dit jaar, waarbij de bandbreedte van de 10-jaars rente minder dan 0,2 procentpunt is.
De reden dat hypotheekrentes een lichte beweging omhoog maken, ligt bij twee zaken: de verwachtingen omtrent de ontwikkeling van de inflatie en concurrentie tussen geldverstrekkers.
Rente op kapitaalmarkt blijft hoog
Wat de inflatie betreft, is die met name in de VS hardnekkiger dan tot nu toe gedacht. Dit zorgt ervoor dat rentes op obligatiemarkten relatief hoog zijn gebleven. In Europa vertoont de inflatie wel meer tekenen van afkoeling, maar ook daar zijn obligatierentes nog niet serieus gedaald.
Dit is hieronder bijvoorbeeld te zien aan de grafiek van de 10-jaars staatsrente van Nederland, een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt. Deze rente ligt rond het hoogste niveau van dit jaar.
10-jaars staatsrente Nederland
Nu is de verwachting wel dat de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente de komende maanden gaat verlagen, maar het is niet duidelijk hoe hard dat zal gaan.
Voorlopig bieden de rentes op financiële markten nog weinig ruimte voor een daling van hypotheekrentes.
Geldverstrekkers leveren in op rentemarge bij nieuwe hypotheken
De andere factor die meespeelt, is de concurrentie tussen geldverstrekkers. Die is toegenomen en dat heeft een verdere stijging van hypotheekrentes afgeremd. Gelet op de bovenstaande grafiek van de 10-jaars staatsrente, die dit jaar dus is gestegen, zou je immers verwachten dat hypotheekrentes harder mee omhoog waren gegaan. Dit is echter niet gebeurd en dat is een indicatie dat de rentemarge van geldverstrekkers is gekrompen.
Een daling van de rentemarge geeft op een gegeven moment echter wel druk om hypotheekrentes weer wat te verhogen, als de winstgevendheid te sterk afneemt.
Financieel intermediair De Hypotheekshop wijst erop dat het verschil tussen de financieringskosten die geldverstrekkers zelf maken en de hypotheekrentes die ze rekenen, op het laagste niveau in vijftien jaar is beland.
In de onderstaande tabel is te zien dat de gemiddelde rentemarge momenteel zo'n 1,23 procentpunt bedraagt.
Op het moment dat rentemarges relatief laag zijn, kunnen sommige geldverstrekkers besluiten om hypotheekrentes weer wat te laten stijgen. Daarbij wordt de speelruimte voor aanbieders bepaald door de ontwikkeling van de financieringskosten voor hypotheken, ofwel de rentes op kapitaalmarkten.
Pas als rentes op kapitaalmarkten gaan dalen en de financieringskosten voor geldverstrekkers afnemen, ontstaat er weer perspectief om ook hypotheekrentes te laten dalen. Daarbij wordt het dus spannend hoe rentes op financiële markten zich de komende maanden ontwikkelen.