- Overheden springen massaal bij om bedrijven te helpen overeind te blijven tijdens de coronacrisis.
- Staatsschulden zullen stijgen door de steunacties.
- Sinds 8 maart is de rente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening al iets opgelopen.
- Als deze trend doorzet, kan dat mogelijk ook zorgen voor een stijging van de hypotheekrente.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet er een week geleden al geen twijfel over bestaan: de Nederlandse staat gaat miljarden beschikbaar stellen om te zorgen dat bedrijven niet massaal omvallen tijdens de coronacrisis. Hoekstra gaf op 12 maart aan dat de Nederlandse staatsschuld relatief laag is en dat er ruimte is om voor zeker 90 miljard euro extra schuld te maken.
Als overheden fors meer gaan lenen, kunnen ook de rentes die ze voor staatsleningen betalen omhoog gaan. Op de kapitaalmarkt is de marktrente van de 10-jarige Nederlandse staatslening al met ongeveer 0,5 procentpunt opgelopen sinds 8 maart, zo blijkt uit data van persbureau Bloomberg. Overigens is de marktrente op de 10-jarige staatslening nog steeds licht negatief.
De 10-jarige staatsrente is een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt. Als deze rente serieus gaat stijgen, zullen geldverstrekkers ook hypotheekrentes verhogen. De gemiddelde hypotheekrente staat overigens op een historisch laag niveau.
In de grafiek hieronder zie je de ontwikkeling van gemiddelde hypotheekrentes mét NHG-verzekering voor verschillende looptijden. Voor een rentevaste periode van 10 jaar betaal je mét NHG gemiddeld 1,11 procent. De maximale grens voor NHG-hypotheken ligt op 310.000 euro.
Sluit je een hogere hypotheek af zonder NHG, dan ligt de gemiddelde hypotheekrente op 1,55 procent voor 10 jaar vast.
Coronacrisis: gevolgen voor de huizenmarkt
De gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt zijn nog erg onzeker. Eerder deze week peilde Business Insider de stemming onder financiële intermediairs en makelaars.
Onduidelijk is onder meer wat het effect is van de crisis op het aantal hypotheekaanvragen,
Vereniging Eigen Huis (VEH) zei afgelopen week te verwachten dat het consumentenvertrouwen daalt door de negatieve gevolgen van de pandemie, zoals het stilleggen van reisverkeer en bedrijven die hun deuren sluiten. De belangenvereniging van huiseigenaren ziet echter nog niet dat kopers afzien van het kopen van een huis.
Wat de hypotheekrente betreft is het zo dat, zelfs als hypotheekrentes stijgen, er nog duidelijke sprake is van felle concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt. Er blijven dus mogelijkheden om te shoppen met de hypotheekrente.
Hypotheekrente: scherpe aanbieders
Intermediair De Hypotheekshop publiceerde deze week een overzicht van scherpste aanbieders in de markt. Daarbij is gekeken naar annuïtaire hypotheken en aflossingsvrije hypotheken. Wat de rentevaste perioden heeft de Hypotheekshop gekeken naar 1 jaar vast, 5 jaar vast, 10 jaar vast, 20 jaar vast en 30 jaar vast.
Vervolgens heeft De Hypotheekshop bepaald welke aanbieders gemiddeld de scherpste hypotheekrentes bieden per 15 maart 2020. Dit is natuurlijk een momentopname, maar het geeft wel een indicatie.
In de top 5 duiken Vista, Obvion en Argenta zowel bij annuïtaire hypotheken op als bij aflossingsvrije hypotheken. Reaal en ASR zitten scherp in de markt bij annuïteiten; Attens en Merius scoren goed bij aflossingsvrij.
Verder verdienen naast Vista, Argenta en Obvion, ook Merius en NIBC een plaatsje in de top 5, als je kijkt naar de totaalscore voor zowel annuïteiten als aflossingsvrij.
Overigens blijft het zo dat je bij het afsluiten van een hypotheek ook op andere voorwaarden moet letten, naast de hypotheekrente. Het acceptatiebeleid, verhuisvoorwaarden en boetevrij aflossen kunnen per aanbieder verschillen.
Lees meer over de huizenmarkt en hypotheken:
- Bij het afsluiten van een hypotheek telt niet alleen de hypotheekrente – dit zijn 5 andere belangrijke dingen om op te letten
- 5 manieren waarop het coronavirus de huizenmarkt raakt – voorbehoud van financiering is nu extra belangrijk
- Kiezen tussen een annuïtaire en lineaire hypotheek? Het verschil in maandlasten wordt steeds kleiner door lage hypotheekrente