- Het coronavirus heeft ook impact op je persoonlijke financiën.
- De hypotheekrente, spaarrentes en benzineprijzen dalen in februari.
- Aandelenkoersen maken een pas op de plaats.
- De huizenprijs stijgt verder door.
- Business Insider volgt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand 7 dingen die je portemonnee raken.
In februari raakte de wereld in de ban van het coronavirus. Indirect heeft dat ook effect op je portemonnee. Brandstofprijzen dalen bijvoorbeeld doordat de energievraag in China is afgenomen; en beleggers gaan op zoek naar ‘veilige havens’, waardoor rentes op financiële markten nog verder zakken. Dat laatste werkt ook door op spaar- en hypotheekrentes.
De corona-epidemie zorgt voor stagnatie van de Chinese economie en dat is op allerlei fronten merkbaar. Op aandelenbeurzen weten beleggers niet goed hoe serieus de economische gevolgen van de ziekte-uitbraak op wereldniveau zullen zijn; voorlopig zet de opmars van aandelenkoersen uit 2019 in ieder geval niet verder door.
Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Hoe staat het met de waarde van je huis, de hypotheekrente, energierekening, benzine- en dieselprijzen, aandelen en je spaargeld?
Bekijk hieronder de Blik op je Geld van februari 2020.
Download hier de app voor Upday Nieuws
Huizenprijs: wéér een stukje hoger
In de eerste maand van dit jaar zette de gemiddelde huizenprijs een nieuw record neer van ruim 329 duizend euro, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Sinds medio vorig jaar gaat het iets minder hard met de stijging van huizenprijzen, maar gemiddeld gaat het nog altijd om plussen van ongeveer 6 procent vergeleken met een jaar eerder.
Voor individuele huiseigenaren is natuurlijk het meest interessant wat er gebeurt met de huizenprijs in de naaste omgeving. De verschillen per gemeente zijn fors.
De goedkoopste woningen vind je in Delfzijl, waar je gemiddeld 155 duizend euro voor een woning kwijt bent. Aan de andere kant van het spectrum zit Bloemendaal, met een gemiddelde verkoopprijs van 832 duizend euro. Bekijk hier het overzicht: dit doet de huizenprijs in jouw gemeente.
Hypotheekrente: 10 jaar vast bijna net zo laag als 5 jaar vast
Hypotheekrentes zitten nog altijd in een neerwaartse trend. In februari sneuvelden opnieuw een aantal records. Zo dook de gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast mét NHG-verzekering onder de 2 procent.
Ook bij andere langere rentevaste periode gebeurden er opmerkelijke dingen. Het verschil tussen 10 jaar vast en 5 jaar vast wordt steeds kleiner, zo is te zien in bovenstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep. Voor hypotheken mét NHG-garantie betaal je voor 10 jaar vast gemiddeld nog maar 0,08 procentpunt meer dan voor 5 jaar vast.
Bij geldverstrekker Munt Hypotheken is de rente voor 10 jaar zelfs onder het niveau van 5 jaar vast gezakt.
Ook kwam er in februari een nieuwe geldverstrekker bij: Lot Hypotheken. Dat is een nieuw merk van NIBC Bank. Lot Hypotheken kwam meteen met een scherpe rente van 0,99 procent voor 10 jaar vast (mét NHG-garantie).
Per saldo blijft de hypotheekrente van 20 jaar vast overigens het meest populair. Lees daar hier meer over: Hypotheekrente voor 20 jaar vast is meest populair – dit is de reden.
Sparen: inflatie bijt iets minder hard, maar hakt er nog steeds in
Een meevaller voor spaarders in januari. Toen was het een jaar geleden dat het lage btw-tarief werd opgeschroefd van 6 procent naar 9 procent. Dat had een flinke impact op de consumentenprijzen, maar dit effect is nu uitgewerkt. De gemiddelde stijging van consumentenprijzen bedroeg daardoor 1,8 procent in de eerste maand van dit jaar, tegen 2,7 procent in dezelfde maand een jaar eerder.
Spaarders zien de waarde van hun geld door de lagere inflatie iets minder snel verdampen. Maar spaarrentes voor vrij opneembare rekeningen zijn nog altijd veel te laag om de inflatie te kunnen bijbenen. De hoogste variabele spaarrente ligt op 0,2 procent; veel spaarrentes liggen echter dicht bij het nulpunt.
Beurs: aandelen doen het rustig aan
Beleggers weten niet goed wat ze aanmoeten met de economische impact van het coronavirus. Een adequaat vaccin is op korte termijn niet voorhanden en in China zorgt de corona-epidemie voor serieuze economische schade. Tegelijk trekken aandelenmarkten zich relatief weinig aan van het coronavirus.
Begin februari was er een beursdipje, maar daarna trokken aandelenmarkten weer bij. In Amsterdam staat de AEX-index per saldo licht in de plus, sinds de start van het jaar.
Heel hard gaat het dit jaar nog niet met de stijging van aandelenkoersen. Wellicht een reden voor aandelenbeleggers om de nadruk te leggen op beursbedrijven die veel dividend uitkeren. De winstuitkeringen bereikten afgelopen jaar een recordniveau en ook dit jaar sluizen beursgenoteerde ondernemingen veel geld terug naar aandeelhouders, bij gebrek aan alternatieve investeringen.
De grootste uitkeerder van dividenden ter wereld is overigens de Nederlands-Britse energiereus Shell.
Lees ook: Deze 20 beursbedrijven keren het meeste dividend uit
Benzine en diesel: brandstofprijzen dalen door coronavirus
Brandstofprijzen zitten in een achtbaan bij de start van 2020. Het jaar begon met de Iran-crisis, waardoor olieprijzen flink omhoog schoten. De liquidatie van een hoge Iraanse generaal door de VS leidde tot zorgen over mogelijke disruptie van de olie-aanvoer uit het Midden-Oosten
Maar sinds eind januari domineert een andere crisis het nieuws: de corona-epidemie heeft grote invloed op het economische leven in China. Omdat dat land een belangrijke importeur is van olie en de Chinese vraag naar energie is gedaald, zakken ook olieprijzen weg.
De ontwikkeling van de olieprijs is ook terug te zien aan de pomp. Medio januari piekte de benzineprijs op gemiddeld 1,71 euro voor een liter ongelode benzine. Sindsdien is een daling ingezet. Per 17 februari was de gemiddelde benzineprijs gezakt naar 1,66 euro per liter ongelode benzine.
Een daling van de prijs van ruwe olie werkt overigens maar beperkt door op de benzineprijs, omdat die in Nederland voor ongeveer twee derde bestaat uit accijns en btw.
Vaste stroomprijs stabiel
De verhouding tussen vaste en variabele stroomprijzen is in februari nauwelijks veranderd. Variabele stroomprijzen zijn gemiddeld nog altijd ruim een halve cent per kWh hoger dan de prijzen voor 1 jaar vast. Dat is te zien in de bovenstaande grafiek.
Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Belastingen zorgen voor extra kosten van ruim 16 cent per kilowattuur, bovenop de kale stroomprijs.
Per saldo blijft het volgens online consumentenadviseur Pricewise interessant om energiecontracten voor langere tijd vast te zetten.
Vast gasprijs nóg lager door zacht winterweer
Voor aardgas is het verschil tussen variabele prijzen en vaste prijzen nog wat verder opgelopen in februari. Vaste prijzen van gas zijn gedaald naar gemiddeld 22,4 cent per kuub voor 1 jaar vast, tegen 26,3 cent per kuub voor de variabele gasprijs. Dat is een verschil van ongeveer 4 cent per kuub.
Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Dat de vaste gasprijzen zo laag zijn, heeft veel te maken met het zeer zachte winter, aldus Pricewise. "Waar de winter in 2019 in februari plots nog erg streng werd, blijft dat volgens de voorspellingen dit jaar uit. Er is daardoor relatief weinig vraag naar gas."