- De Britse financiële dienstverlener BestBrokers heeft een overzicht gemaakt van de zogenoemde reële hypotheekrente in 35 Europese landen.
- Bij de reële hypotheekrente wordt de inflatie afgetrokken van de hypotheekrente om een beter beeld te krijgen van de invloed van loon- en prijsstijgingen op de woonlasten.
- In Rusland is de reële hypotheekrente met 12,3 procent het hoogste van Europa, terwijl die in Nederland met 0,96 procent een stuk lager ligt.
- Lees ook: Forse concurrentie tussen aanbieders zorgt ervoor dat hypotheekrentes laag blijven
Huiseigenaren in Nederland kijken vanzelfsprekend naar de hypotheekrente in ons eigen land. Voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar schommelt die momenteel tussen de circa 3,5 procent en 4 procent. Maar hoe zit dat in andere landen?
De Britse financiële dienstverlener BestBrokers heeft een overzicht gemaakt van hypotheekrentes in liefst 62 landen. Daarbij is rekening gehouden met het effect van de inflatie. De vergelijking is dus gebaseerd op de zogenoemde reële hypotheekrente.
De stijging van prijzen van goederen en diensten wordt in de supermarkt als negatief ervaren: je kunt met eenzelfde hoeveelheid geld immers minder kopen. Echter, voor schulden heeft de inflatie een omgekeerd effect, omdat de ‘reële waarde’ van een schuld door prijsstijgingen daalt.
Je kunt dit intuïtief het beste begrijpen, als je ervan uitgaat dat inflatie gepaard gaat met loonstijgingen. Stel bijvoorbeeld dat je een hypotheek hebt van 200.000 euro met een vaste rente van 4 procent. Dan is de de jaarlast bruto 8.000 euro. Wanneer je dat afzet tegen bijvoorbeeld een bruto jaarsalaris van 50.000 euro, waarvan je netto ongeveer 38.000 euro overhoudt, dan is de hypotheeklast als percentage van het netto inkomen iets meer dan 21 procent.
Stel nu dat het bruto inkomen in lijn met de gemiddelde prijsstijging in een jaar tijd met 3 procent stijgt, waarbij je netto op jaarbasis 800 euro meer overhoudt (dus 38.800 euro). Als de hypotheeklast gelijk blijft op 8.000 euro, daalt de woonlast als percentage van het inkomen naar 20,5 procent. Als dit een aantal jaar achter elkaar gebeurt, voelt de hypotheeklast dus steeds minder zwaar aan.
De reële hypotheekrente in 35 Europese landen
Door te kijken naar reële hypotheekrentes kun je meer gevoel krijgen voor hoe loon- en prijsstijgingen een rol kunnen spelen bij de woonlasten.
Voor Rusland geldt bijvoorbeeld dat de reële hypotheekrente op 12,3 procent ligt. Hierbij is de Russische inflatie van 8 procent afgetrokken van de 'nominale' hypotheekrente, die dus op ruim 20 procent ligt.
Uit de onderstaande infographic van BestBrokers blijkt dat Rusland de hoogste reële hypotheekrente in Europa had in het derde kwartaal van dit jaar.
Andere Europese landen met een hoge reële hypotheekrente zijn Letland met 6,65 procent en Polen met 5,1 procent.
Volgens deze methodiek ligt de reële hypotheekrente in Nederland op 0,96 procent, dus na aftrek van de inflatie. Als je de Nederlandse inflatie van ruim 3 procent erbij optelt, kom je voor Nederland op een gemiddelde hypotheekrente iets meer dan 4 procent.
Met die reële hypotheekrente van 0,96 procent staat Nederland op de 25e plek van de 35 Europese landen die Bestbrokers heeft meegenomen in het onderzoek. In Duitsland is de reële hypotheekrente met 1,85 procent beduidend hoger.
In België is de reële hypotheekrente juist negatief: -0,52 procent. Dat betekent dat de gemiddelde hypotheekrente lager is dan de inflatie. Dat is voordelig voor huiseigenaren, mits het inkomen stijgt in lijn met de gemiddelde prijsstijging.