- Geldverstrekkers hebben in oktober een reeks verhogingen van de hypotheekrente doorgevoerd.
- Toch zijn er onderling nog flinke verschillen tussen hypotheekrentes van verschillende aanbieders
- Business Insider heeft de hoogste en laagste hypotheekrentes van dit moment op een rij gezet.
- LEES OOK: Duurzaamheidskorting voor hypotheek populair: dit rentevoordeel bieden 7 grote geldverstrekkers bij energiezuinige woning
Geldverstrekkers hebben in oktober een reeks verhogingen van hypotheekrentes doorgevoerd, maar in november is het iets rustiger op dit front. Toch blijft de vraag of de jarenlange daling van de hypotheekrente op een keerpunt staat. Reden voor huiseigenaren en huizenkopers om de rente in de gaten te houden.
Sinds halverwege oktober hebben geldverstrekkers een aantal keren hun hypotheekrentes opgeschroefd. Dat gebeurde in stapjes van 0.05 tot 0,1 procentpunt. Daarmee liep de hypotheekrente een stuk minder op hard op dan de 10-jaarsrente op Nederlandse staatsleningen die in de maand oktober met zo’n 0,5 procentpunt steeg.
Lees ook: Hypotheekrente: tweede golf van verhogingen en einde rentestijging is nog niet in zicht
De opgelopen kapitaalmarktrente betekent dat banken en andere geldverstrekkers duurder uit zijn als ze zelf geld lenen. Als ze de hypotheekrentes niet meestijgen, boeten ze in aan winstmarge. Maar geldverstrekkers zijn huiverig voor het doorvoeren van renteverhogingen, omdat dit hen marktaandeel kan kosten.
In de afgelopen maanden hebben geldverstrekkers steeds deze afweging moeten maken en was het de vraag of huizenkopers en woningeigenaren een stijging van de hypotheekrente tegemoet konden zien.
Begin november kwam de kapitaalmarktrente weer wat tot bedaren en daarmee namen ook het aantal hypotheekverhogingen af. Momenteel is het beeld aan rentewijzigingen diffuus, meldde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.
Net als vorige week voerden geldverstrekkers evenveel renteverhogingen als renteverlagingen door. Van Bruggen verwacht dat dit wisselende beeld beklijft zolang de 10-jaarsrente op Nederlandse staatsleningen geen duidelijke beweging maakt.
In de tabel hieronder kun je zien hoe de gemiddelde hypotheekrente zich heeft ontwikkeld in oktober en november, voor hypotheken zonder NHG-verzekering met een rentevaste periode van 10 en 20 jaar.
Te zien is dat rentewijzigingen er niet voor hebben gezorgd dat de gemiddelde hypotheekrente voor deze rentevaste periodes echt hard omhoog is geschoten. Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat geldverstrekkers op korte termijn slechts kleine aanpassingen doorvoeren.
Op de middellange termijn voorziet de financieel intermediair dat de kapitaalmarktrente, en daarmee de hypotheekrente, met enkele tienden van een procent oploopt.
Stel dat je nu een hypotheek wilt afsluiten of oversluiten: wat bieden geldverstrekkers dan aan hypotheekrentes als je voor een annuïteitenhypotheek of aflossingsvrije hypotheek kiest?
De hoogste en laagste hypotheekrentes
Op basis van gegevens van de site actuelerentestanden.nl heeft Business Insider een overzicht gemaakt van de hoogste en de laagste rentes voor een aflossingsvrije hypotheek en een annuïteitenhypotheek. In beide gevallen kijken we naar de populairste rentevaste periodes van 10, 20 en 30 jaar.
We beginnen met de hoogste en laagste rentes voor annuïteitenhypotheken mét NHG, en hypotheken zonder NHG waarbij 100 procent van de marktwaarde wordt geleend.
Te zien is dat bij de populairste rentevaste periode van 20 jaar, waar momenteel meer dan de helft van de aanvragers van nieuwe hypotheken voor kiest, er een verschil is van ruim 0,7 procentpunt tussen de hoogste en de laagste aanbiedingen in de markt voor annuïtaire NHG-hypotheken.
Voor annuïtaire hypotheken waarbij 100 procent van de marktwaarde wordt geleend zijn de verschillen bij 20 jaar vast kleiner, met een bandbreedte van ongeveer 0,5 procentpunt.
Door naar de hoogste en laagste rentes bij aflossingsvrije hypotheken. In het overzicht vind je wederom de rentes voor hypotheken mét NHG-verzekering en voor leniningen zonder NHG waarbij 100 procent van de marktwaarde wordt geleend.
Ook hier valt op dat bij 20 jaar vast het verschil bij NHG-hypotheken groter is dan bij hypotheken waar 100 procent van de marktwaarde wordt geleend. Om een idee te geven: als je een aflossingsvrije hypotheek hebt van 200.000 euro, dan maakt een renteverschil van 0,7 procentpunt bij de bruto rentelasten toch 1.400 euro per jaar uit.
Goed vergelijken kan schelen in de maandlasten. Uiteraard is het goed om naast de rente ook de voorwaarden onder de loep te nemen, die moeten immers passen bij je wensen voor nu en in de toekomst.
Lees meer over hypotheken:
- Ondanks de torenhoge huizenprijzen, zijn de woonlasten voor veel huiseigenaren goed te dragen: maar blijft dat zo?
- Dit kun je krijgen als maximale hypotheek, als je alleen of samen €75.000 tot €85.000 verdient – en in deze regio’s kun je dan een ‘gemiddeld’ huis kopen
- Dit kun je besparen als je extra aflost op de hypotheek: dat levert een beter ‘rendement’ op dan sparen
[activecampaign form=24 css=1]