- De hypotheekrente is de afgelopen twee weken verder gestegen.
- Daarbij is het verschil tussen de tarieven van geldverstrekkers opgelopen.
- Business Insider ging na wat momenteel de hoogste en laagste rentes zijn voor populaire rentevaste perioden van 10 en 20 jaar.
- Lees ook: 2 griezelgrafieken over de hypotheekrente die laten laten zien hoe ongekend hard de rente is gestegen
Hypotheekrentes zijn bij de start van 2023 verder omhooggeschoten. Hierbij zijn de verschillen tussen de tarieven van geldverstrekkers groter geworden.
Ten opzichte van een jaar geleden zijn hypotheekrentes flink hoger geworden. Zo ging de gemiddelde rente voor 10 jaar vast van iets meer dan 1 procent begin 2022 naar het actuele niveau van meer dan 4 procent.
In de afgelopen twee weken heeft ruim drie op de vijf geldverstrekkers de hypotheekrente opgeschroefd, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.
Soms ging het om forse verhogingen van ruim 0,3 procentpunt voor de populairste rentevaste periodes. Daartegenover staat ook een beperkt aantal geldverstrekkers dat nog geen rentewijzigingen heeft doorgevoerd. Vandaar dat de tarieven van verschillende geldverstrekkers nu meer uiteenlopen.
Half december bedroeg het verschil tussen de tarieven van de vijf goedkoopste aanbieders en de rest gemiddeld 0,17 procentpunt. Inmiddels is dat verschil opgelopen naar 0,32 procentpunt, ziet Van Bruggen Adviesgroep.
Volgens de financieel intermediair zitten de gemiddelde tarieven over alle rentevaste perioden bij de vijf goedkoopste aanbieders op een rente van ongeveer 3,98 procent, terwijl de rest op 4,3 procent ligt.
In dat licht is het interessant om verder in te zoomen en te kijken wat momenteel het verschil is tussen de hoogste en laagste rentes voor de populairste rentevaste perioden van 10 en 20 jaar.
Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van hypotheekrentes op de site actuelerentestanden.nl. Per rentevaste periode kijken we naar de tarieven voor hypotheken met NHG-verzekering en de hypotheekrentes voor leningen die even hoog zijn als de marktwaarde van de woning.
We kijken naar twee verschillende hypotheekvormen. Allereerst de annuïteitenhypotheken die je binnen 30 jaar aflost en waarvoor de hypotheekrenteaftrek geldt. Ook kijken we naar aflossingsvrije hypotheken waarbij de maandlasten alleen uit rente bestaan en je aflost aan het einde van de looptijd.
We beginnen bij de annuïteitenhypotheken.
Annuïteitenhypotheken: hoogste en laagste rente
10 jaar vast NHG
- Laagste 3,90%
- Hoogste 4,86%
10 jaar vast 100% MW
- Laagste 4,45%
- Hoogste 5,28%
20 jaar vast NHG
- Laagste 4,11%
- Hoogste 5,16%
20 jaar vast 100% MW
- Laagste 4,73%
- Hoogste 5,81%
Te zien is dat het verschil tussen de hoogste en laagste rentes bij 10 jaar vast met NHG-verzekering en bij hypotheken waarvan de schuld gelijk is aan de marktwaarde (100% MW) tussen de 0,8 procentpunt en 1 procentpunt ligt.
Bij 20 jaar vast is het renteverschil in beide gevallen iets groter dan 1 procentpunt.
Door naar de aflossingsvrije hypotheken.
Verschil hypotheekrente 10 en 20 jaar vast bij aflossingsvrije hypotheken
10 jaar vast NHG
- Laagste 4,03%
- Hoogste 5,01%
10 jaar vast 100% MW
- Laagste 4,53%
- Hoogste 5,38%
20 jaar vast NHG
- Laagste 4,25%
- Hoogste 5,41%
20 jaar vast 100% MW
- Laagste 4,83%
- Hoogste 5,96%
Ook bij de aflossingsvrije hypotheken ligt het renteverschil tussen de duurste en de goedkoopste aanbieder bij 10 jaar vast iets onder de 1 procentpunt. Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente bij hypotheken met NHG-verzekering bedraagt 0,98 procentpunt en bij hypotheken die even hoog zijn als de woningwaarde 0,85 procentpunt.
Bij 20 jaar vast is het renteverschil in beide gevallen iets groter dan 1 procentpunt: 1,16 procentpunt bij NHG-hypotheken en 1,13 procentpunt bij hypotheken die even hoog zijn als de woningwaarde.
Verschil in maandlasten bij 1%-punt hogere hypotheekrente
Ongeveer 1 procentpunt verschil bij de hypotheekrente kan schelen in de maandlasten. Sluit je bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek af van 425.000 euro tegen 4 procent rente, dan bedraagt de netto maandlast (dus met hypotheekrenteaftrek) bij aanvang 1.478 euro, zo toont de berekening van berekenhet.nl. De bruto maandlasten zijn 2.029 euro.
Sluit je dezelfde hypotheek af tegen 5 procent rente, dan schiet de netto maandlast met 100 euro omhoog naar 1.578 euro bij aanvang. De bruto maandlast gaat met 252 euro omhoog naar 2.281 euro.
Daarmee is het wellicht aantrekkelijk om voor een lagere hypotheekrente te gaan, maar afhankelijk van je situatie en je toekomstplannen kunnen de voorwaarden van de hypotheek van groot belang zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van de hypotheekrente bij een verhuizing, de mogelijkheden tot extra aflossen en het wijzigen van de rente binnen de rentevaste periode. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een hypotheek.