Nu de inflatie weer wat oploopt in de eurozone neemt de kans toe dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan in 2019 wat verder dicht draait. Daardoor kunnen rentes stijgen, en dat geldt ook voor de hypotheekrente.
Maar op korte termijn kan het beeld anders zijn, als de Italiaanse regering de confrontatie met Brussel doorzet.
De hypotheekrente van tien jaar of langer zal in de loop van 2019 licht gaan stijgen, meldde intermediair De Hypotheker vrijdag. De hypotheekadviesketen wijst hierbij op het beleid ECB.
De ECB drukte lange tijd de lange rente omlaag door op grote schaal obligaties op te kopen, maar heeft aangekondigd eind dit jaar te willen stoppen met het opkoopprogramma.
“Als de vooruitzichten van groei en inflatie aanhouden stopt de ECB haar opkoopprogramma per 1 januari, waardoor wij een lichte stijging van de langlopende rente verwachten eind 2019. Wij denken dat geldverstrekkers deze stijging, mits de markt dit toelaat, ook gaan doorberekenen in de hypotheekrente”, aldus Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.
Hypotheekrente historisch laag
De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG-garantie ligt momenteel op 1,83 procent en voor 20 jaar vast staat het gemiddelde tarief op 2,42 procent, blijkt uit gegevens van Van Bruggen Adviesgroep.
Tussen 2012 en 2016 daalden hypotheekrentes razendsnel. Maar sindsdien bewegen ze zich binnen een nauwe bandbreedte. Voor de twee populairste rentevaste periodes van 10 en 20 jaar gaat het om verschillen van ongeveer 0,3 procentpunt.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
Op de korte termijn is vooral spannend wat de kapitaalmarktrente doet. In Nederland is de bijvoorbeeld de marktrente voor de 10-jarige staatslening een belangrijk anker voor de ontwikkeling van hypotheekrentes. Daarbij zijn politieke factoren ook van invloed.
Op financiële markten wordt de komende maanden bijvoorbeeld scherp gelet het gedrag van de Italiaanse regering.
Donderdagavond bleek dat de Italiaanse regering van plan is de overheidsuitgaven fors te verhogen. Zo kunnen de campagnebeloftes van de populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging worden gefinancierd. De coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging gaat uit van een begrotingstekort van 2,4 procent in 2019.
Lees hier meer: Regering van Italiaanse populisten kiest voor ramkoers met Brussel – rente op Italiaans staatspapier schiet omhoog
Met een begrotingstekort van 2,4 procent blijft Italië weliswaar onder de Europese norm van een maximum tekort van 3 procent. Maar economen maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Italiaanse staatsschuld. Die bedraagt liefst 132 procent van het nationaal inkomen, ver boven de Europese norm van 60 procent.
Rente Nederlandse staatspapier omlaag
Op financiële markten was de reactie op het besluit van de Italiaanse regering vrijdag negatief. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen schoot omhoog en lag vrijdagochtend boven de 3 procent.
De rente op Duitse 10-jarige staatsleningen daalde licht naar 0,48 procent; hetzelfde gebeurde met de marktrente voor de Nederlandse 10-jarige staatslening, die zakte naar 0,59 procent.
Als beleggers op korte termijn kiezen voor een vlucht uit Italiaans staatspapier en liever geld stoppen in staatsobligaties van Noordelijke eurolanden, kunnen marktrentes in Nederland juist dalen. En dat heeft ook invloed op hypotheekrentes.