- Financieel intermediair De Hypotheker verwacht dat de Russische inval in Oekraïne zal zorgen voor “neerwaartse druk op de rente.”
- De hypotheekrente steeg de afgelopen twee maanden gemiddeld met 0,5 procentpunt.
- De aanhoudend lage hypotheekrente zorgt er mogelijk voor dat huizenprijzen dit jaar doorstijgen, maar De Hypotheker verwacht dat de gemiddelde prijsstijging “minder fors” is dan in 2021.
- Lees ook: Huis kopen, opknappen en doorverkopen: ‘flippen’ leverde in 2021 waardestijging van ruim 1 ton op, aldus NVM
De stijging van de hypotheekrente kan geremd worden door de oorlog in Oekraïne, verwacht hypotheekadviseur De Hypotheker. Volgens het hypotheekadviesbureau hebben de huidige ontwikkelingen in het land, dat vorige week werd binnengevallen door Rusland, een “grote impact” op de financiële markten.
De Hypotheker verwacht dat de oorlog in Oekraïne zal zorgen voor “neerwaartse druk op de rente.” De hypotheekrente zal waarschijnlijk de rest van het jaar laag blijven, schat de hypotheekadviseur. Ook kan de “hevige concurrentie” op de hypotheekmarkt voor een verdere rem op de stijging van de hypotheekrente zorgen.
De hypotheekrente was al tijden laag, maar de recente stijging ervan door onder meer de inflatie heeft gezorgd voor een forse toename van het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari, aldus de hypotheekadviseur. Op jaarbasis ging het om een stijging van 47 procent.
Lees ook: Hypotheekrente omhoog: dit is het effect van rentestijging op je maandlasten en maximale hypotheek
De hypotheekrente steeg de afgelopen twee maanden met gemiddelde 0,5 procentpunt, becijferde de financieel intermediair.
De gemiddelde rente voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar is op dit moment 2,43 procent. In januari was dat nog 1,92 procent.
Hypotheken met een looptijd van 10 en 30 jaar maken een soortelijke stijging van de rente door.
De aanhoudend lage rente kan er ook voor zorgen dat de huizenprijzen dit jaar verder zullen doorstijgen, maar De Hypotheker verwacht dat de gemiddelde prijsstijging "minder fors" zal zijn dan in 2021.
Sinds oktober stijgt de hypotheekrente weer. Dat is volgens de financieel intermediair in lijn met de hogere rente op staatsleningen. Die hebben tot hogere financieringskosten voor banken geleid. Ook besloot De Nederlandsche Bank dat banken grote buffers voor kapitaal moeten aanhouden als ze hypotheken verstrekken. Dat leidt tot hogere kosten, die banken doorberekenen in de hypotheekrentes, zei De Hypotheker eerder.
Recordaantal hypotheekaanvragen in februari
Volgens HDN, een grote aanbieder van hypotheeksoftware, zijn er vorige maand meer hypotheken dan ooit aangevraagd. In februari werden er maar liefst 72.351 financieringen aangevraagd, met als piek 10 februari toen er 6.337 hypotheken werden aangevraagd. Daarmee werd het vorige record van 5.557 aanvragen op 1 dag verbroken.
Opvallend aan de aanvragen is dat 58 procent hiervan binnen de niet-kopersmarkt valt. Dat wil zeggen dat het hier gaan om aanvragen voor oversluiting of een tweede hypotheek. Dit zijn dus vooral mensen die niet verhuizen en met een lopende hypotheek willen profiteren van de historisch lage rentes.
Daarnaast is het aandeel van aanvragen van starters bij de nieuwe hypotheekaanvragen gedaald van 26 procent in februari 2021 naar 16 procent in in februari dit jaar.