De afgelopen weken was er rumoer op financiële markten, vanwege de stijging van rentes voor Nederlandse en Duitse staatsleningen. Rabobank reageerde maandag met een verhoging van de hypotheekrente. Maar of dit het begin is van een trend, valt nog lastig te zeggen.
Rabobank verhoogt met ingang van maandag de rente op hypotheken. Voor hypotheken met een looptijd van twee tot en met zeven jaar stijgt de rente 0,1 procentpunt. De langere looptijden worden met 0,2 procentpunt verhoogd. Dit maakte Rabobank maandag bekend.
De verhoging is een gevolg van de stijgende rentes op de kapitaalmarkt door de aantrekkende economie en de verwachting van hogere inflatie, aldus een woordvoerster. ,,Ondanks de stijging bevinden de tarieven zich nog altijd op historisch zeer lage niveaus.”
ABN AMRO liet desgevraagd weten nooit vooraf te speculeren over rentewijzigingen. ING zegt de renteontwikkeling ,,constant in de gaten te houden”. Maar op dit moment staat volgens de bank geen wijziging van de hypotheekrentes op stapel.
Vorige maand leek de rente op hypotheken voorlopig zijn laagste peil te hebben bereikt. Verschillende grote banken hebben hun tarieven voor hypotheken met een rentevaste periode toen iets verhoogd.
Hypotheekrente: historisch laag
Per saldo gaat het echter nog om geringe stappen. In onderstaande tabel van intermediair De Hypotheekshop is te zien dat banken per saldo nog nauwelijks hebben gereageerd op de stijging van langlopende rentes op de kapitaalmarkt. Zo is de Nederlandse 10-jarige staatsrente in zeven weken tijd gestegen naar iets meer dan één procent, maar was in die periode geen marktbrede verhoging van hypotheekrentes zichtbaar.
(klik voor uitvergroting; bron; De Hypotheekshop, 9 juni 2015)
Griekse onzekerheid
Door de onzekerheid rond het lot van Griekenland in de eurozone, liepen staatsrentes in Noord- En Zuid-Europa maandag overigens duidelijk uiteen.
De Nederlandse tienjarige rente zakte maandag licht naar een niveau van 1,04 procent, terwijl Spaanse en Italiaanse staatsrentes juist stegen. Mocht de Griekse crisis verder escaleren, dan kiezen beleggers mogelijk tijdelijke voor relatief veilig Nederlands en Duits staatspapier, met dalende rentes als gevolg. Zo'n beweging kan ook weer effect hebben op de hypotheekrente.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl