- De gemiddelde hypotheekrente lijkt weinig te doen, maar onderliggend is er wel degelijk een behoorlijke dynamiek.
- Voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar kunnen de verschillen tussen de hoogste en laagste rentes oplopen tot 1 procentpunt.
- Intussen blijft het spannend of de inflatie voldoende afkoelt om rentes op de kapitaalmarkt én de hypotheekmarkt omlaag te krijgen.
- Lees ook: Heb je de WOZ-waarde van je huis binnen? Check met deze 5 stappen of je hypotheekrente omlaag kan
Hypotheekrentes vertonen sinds de tweede helft van afgelopen jaar een duidelijk dalende trend, maar de afgelopen maanden is die gestabiliseerd.
Gemiddelde hypotheekrentes blijven al een aantal weken redelijk vlak, maar dat kan weer omslaan afhankelijk van hoe de inflatie zich ontwikkelt en rentes op obligatiemarkten daarop reageren.
Een belangrijk anker voor de hypotheekmarkt is de rente op de 10-jarige Nederlandse staatsleningen. Die geeft namelijk een indicatie voor de financieringskosten die geldverstrekkers zelf hebben, als ze geld lenen om hypotheken te verstrekken.
In de onderstaande grafiek is te zien dat de 10-jaarsrente na een aanvankelijke lichte daling in maart, afgelopen week weer omhoog is gekropen richting het hoogste niveau van dit jaar.
Rente 10-jaars staatslening Nederland
Afgelopen week bleek dat de inflatie in de Verenigde Staten relatief hoog blijft. Dit zorgt ervoor dat de verwachtingen voor renteverlagingen in de VS wat verder richting de zomer zijn verschoven en dat is ook terug te zien op obligatiemarkten.
In de eurozone lijkt er wat meer schot te zitten in de daling van de inflatie en bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn relatief optimistisch over de mogelijkheid om rentes te verlagen. Maar op obligatiemarkten nemen beleggers voorlopig een afwachtende houding aan, waardoor vooralsnog geen duidelijke beweging omlaag is.
Hypotheekrente: gemiddeld vlak, maar grote verschillen tussen geldverstrekkers
Als je dit doorvertaalt naar de hypotheekmarkt is er de afgelopen weken ook een vrij stabiele ontwikkeling te zien. De populaire rentevaste periode van 10 jaar vertoont niet veel beweging.
De 10-jaars hypotheekrente mét NHG-verzekering noteert gemiddeld op 3,86 procent. Voor hypotheken zonder NHG gaat het om een gemiddelde rente van 4,28 procent.
Toch zijn er onderling behoorlijke verschillen tussen aanbieders. Als je kijkt naar de hoogste en laagste hypotheekrentes voor 10 jaar vast, dan ziet het plaatje er als volgt uit.
Hypotheekrente 10 jaar vast (met NHG)
- hoogste: 4,69%
- laagste: 3,67%
Hypotheekrente 10 jaar vast (100% marktwaarde)
- hoogste: 5,09%
- laagste 4,05%
bron: actuelerentestanden.nl, 18 maart 2024
Te zien is dat er bijna 1-procentpunt verschil zit tussen de hoogste en laagste hypotheekrentes voor 10 jaar vast en dat kan dus behoorlijk uitmaken als je een nieuwe rentevaste periode moet kiezen.
Hoewel de hypotheekmarkt dus ogenschijnlijk rustig oogt, als je naar de gemiddelde hypotheekrentes kijkt, is er bij individuele geldverstrekkers wel degelijk de nodige beweging.
In de nieuwsbrief van deze week geeft financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep aan dat de licht dalende trend bij de hypotheekrentes op korte termijn kan omslaan naar licht stijgend. "Bij individuele geldverstrekkers kan dat soms tot een behoorlijke rentewijziging leiden voor bepaalde rentevaste periodes. Maar voor alle geldverstrekkers bij elkaar zien we dat de gemiddelde hypotheekrentes in 2024 binnen een heel smalle bandbreedte bewegen."