- Huiseigenaren die hun hypotheek willen aanpassen, hebben hun moment gepakt toen de hypotheekrente extreem laag stond.
- Inmiddels is het aantal oversluiters op de hypotheekmarkt flink gedaald.
- Voor andere groepen is het aantal aanvragen terug op het niveau van 2018, zo blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk.
- Lees ook: Hypotheek oversluiten voor een lagere rente? De boeterente valt nu een stuk lager uit dan in januari
De hypotheekmarkt is aan het afkoelen, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), een leverancier van hypotheeksoftware.
Langere tijd bestond een belangrijk deel van de markt uit oversluiters en mensen die op zoek waren naar extra financiering zoals verbouwers. Maar zij zijn steeds minder happig op het aanpassen van een oude hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Het aantal hypotheekaanvragen beweegt volgens HDN nu terug naar het niveau van 2018.
In het begin van het jaar werden er nog records gevestigd bij de nieuwe hypotheekaanvragen. Vooral oversluiters waren toen erg actief op de markt. In 2022 werden er volgens HDN voor het eerst meer hypotheken aangevraagd door oversluiters dan door huizenkopers.
Het aantal hypotheekaanvragen van ondernemers met een zelfstandig inkomen, mensen die een flink duurdere woning aankopen en de startersgroepen is teruggekeerd naar het niveau van 2018, blijkt uit de gegevens van HDN.
Daarnaast is de enorme piek aan oversluiters die wilden profiteren van de lage hypotheekrente uit de markt verdwenen. "Oversluiters hebben duidelijk hun moment gepakt toen de rentes lager waren dan nu", concludeert de HDN. Ook de groep die een hypotheek voor een dure nieuwbouwwoning afsluit, is kleiner dan in 2018.
Lees meer over de hypotheekrente:
- Stijging hypotheekrente: let op je huidige rente, want misschien is oversluiten of rentemiddeling nu verstandig
- Hypotheek oversluiten voor lagere rente? 4 punten om op te letten bij het berekenen van de boeterente
- Hogere hypotheek, lagere energierekening: zo wegen financiële lasten op tegen besparing op stroom en gas door isolatie, zonnepanelen of warmtepomp