Het aantal huizenkopers dat geld leent buiten de grote banken om, neemt toe. Vooral leningen voor vakantiewoningen worden vaak afgesloten bij zogeheten kleine geldverstrekkers, in plaats van bij de gebruikelijke hypotheekaanbieders.

Volgens het Kadaster komt dat door de sinds begin 2022 flink gestegen hypotheekrente en het feit dat mensen daardoor eerder op zoek gaan naar alternatieven.

Koper vakantiewoning zoekt alternatieve financiers voor hypotheek

Het aantal vakantiewoningen dat werd gefinancierd door kleine geldverstrekkers was eind vorig jaar meer dan 40 procent, tegenover iets meer dan een kwart eind 2021. Volgens het Kadaster begon die stijging van het aantal alternatieve leningen daarna ongeveer op hetzelfde moment als het oplopen van de hypotheekrente.

Eind vorig jaar stond de gemiddelde hypotheekrente op ruim 4 procent, een verdubbeling ten opzichte van begin 2022.

"Dit wekt de suggestie dat kopers na de gestegen hypotheekrente in toenemende mate zijn gaan kijken naar alternatieve financiers in plaats van naar de meer traditionele hypotheekverstrekkers", stelt het Kadaster, dat er rekening mee houdt dat de kleinere verstrekkers vaak bekenden zijn van de koper en daardoor een lagere rente vragen.

Voor het kopen van een woonhuis is lenen bij een kleine geldverstrekker nog niet heel gebruikelijk. Ook dit percentage is sinds 2019 opgelopen van ruim 2 procent tot ruim 4 procent.

Inmiddels is de hypotheekrente gestabiliseerd. Daardoor nam het aantal afgesloten hypotheken in de tweede helft van vorig jaar ook weer toe, met 14 procent ten opzichte van de eerste helft van 2023. De totale hypotheeksom steeg met 21 procent, ook door de oplopende huizenprijzen. Een hypotheek had in de tweede helft van vorig jaar een gemiddelde waarde van 433.000 euro.

LEES OOK: Zo hoog moet je inkomen in 20 grotere gemeenten zijn om gemiddeld huis te kunnen kopen: van €71.000 in Enschede tot €120.000 in Amsterdam