Meer huizenkopers, hogere hypotheken. De Nederlandse huizenmarkt trekt aan. Maar welke generatie steekt zich nu het diepst in de schulden?
Huizenprijzen vertonen een gestaag stijgende lijn, zo bleek begin deze week: in juli stegen Nederlandse huizenprijzen gemiddeld met 4,9 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat was de sterkste stijging in een maand in twaalf jaar.
De opleving van de Nederlandse huizenmarkt is deels te danken aan het economische herstel dat sinds 2014 begint door te zetten. Maar minstens zo belangrijk is de extreem lage rente, die mede het gevolg is van goedkoop-geldbeleid van de Europese Centrale Bank.
Hypotheekrentes met rentevaste perioden van vijf en tien jaar zijn gedaald tot gemiddeld minder dan 2 procent, als ze onder de Nationale Hypotheekgarantie vallen.
Wie steekt zich diep in de schulden?
Kopen, lenen en de rente lang vast zetten is in veel gevallen het devies. Maar wie steken zich daarbij relatief diep in de schulden?
Intermediair De Hypotheekshop heeft op basis van cijfers van het Kadaster een infographic gemaakt die meer inzicht biedt.
(bron: De Hypotheekshop; klik voor uitvergroting)
Te zien is hoe bedragen die de afgelopen maanden in nieuwe hypotheekleningen werden gestopt, verdeeld zijn naar hoogte van de leningen en leeftijden.
De grootste schuldenmakers blijken in de leeftijdsgroep van 40 tot 45 jaar te zitten. In deze leeftijdsgroep heeft bijvoorbeeld ongeveer 8 procent van de leningen een omvang van vijf tot zes ton. Vervolgens heeft nog eens 8 procent van de leningen een omvang van vier tot 4,5 ton.
Een vergelijkbaar profiel is te vinden bij 35- tot 40-jarigen, waar ook relatief veel leningen boven de 4 ton worden afgesloten.
Bij een typische startersgroep, de 25- tot 30 jarigen, is het schuldprofiel heel anders. Daar wordt pakweg drie procent van de hypotheken boven de vier ton afgesloten. De bulk van de aanvragen, 50 procent, zit tussen 150 duizend en 250 duizend euro.
Kortom, het zijn vooral carrièremakers die midden in hun loopbaan staan, die hoge schulden aangaan bij de financiering van woningen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl