Als we adviesbureau De Hypotheekshop mogen geloven, wordt innovatie het toverwoord op de hypotheekmarkt van 2018.
In een vooruitblik op het nieuwe jaar benoemt het bedrijf tien belangrijke ontwikkelingen waar je als consument mee te maken kunt krijgen.
Een aantal daarvan zal bekend klinken voor mensen die zich al op de hypotheekmarkt hebben begeven of de ontwikkelingen daar met interesse hebben gevolgd.
Zo verwacht het adviesbureau bijvoorbeeld dat de hypotheekrente erg laag zal blijven. “De stijging van enkele tienden procentpunt die wordt voorzien voor 2018 zal geringe impact gaan hebben”, luidt de voorspelling.
Verder wordt verwacht dat de krapte op de woningmarkt nog nijpender wordt. “Gezien het enorme tekort aan woningen, oplopend tot meer dan 200.000 in 2019, en het tekort aan personeel en materiaal valt hier in 2018 nog niet veel vooruitgang in te verwachten.”
Robo-advies voor hypotheken
Nederlanders zijn nog niet erg bekend met het zelf online afsluiten van een hypotheek zonder advies. Maar dat aandeel van 2 procent zou in 2018 zomaar hard kunnen gaan stijgen. "Robo-advies, oftewel geautomatiseerd financieel advies op basis van algoritmes, zal in 2018 zijn entree gaan maken. Moneyou, dochter van ABN Amro, zal als eerste van start gaan en naar verluidt zullen andere partijen gaan volgen."
Het is nog totaal onduidelijk wat voor rol robo-advies precies gaat spelen in 2018 en de jaren daarna. Sommigen verwachten dat alle adviezen op den duur automatisch zullen verlopen, terwijl meer voorzichtige voorspellingen uitgaan van een beperkte toepassing bij relatief eenvoudige hypotheekaanvragen, waarbij de menselijke adviseur wordt ondersteund.
Acceptatie 'in een minuut'
Naast het geautomatiseerde advies moet 2018 ook de opkomst van supersnelle hypotheekacceptatie gaan zien. De Rabobank adverteerde eerder al met 'hypotheek binnen een week', maar dat moet dus nog een stuk sneller kunnen. "Handig!, Ockto, hypotheekkluis.nl, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek: allemaal initiatieven gericht op het versnellen van het hypotheekproces door het gebruik van betrouwbare overheidsdata in plaats van fysieke documenten."
Geldverstrekkers houden vooralsnog vast aan deze fysieke documenten (denk aan de werkgeversverklaring of een verbouwingsspecificatie), maar met het verwachte toenemende gebruik van beschikbare overheidsdata kan het proces sneller, goedkoper en ook beter, omdat er meer gegevens van de klant beschikbaar zijn, die in het advies kunnen worden betrokken.
"De gevolgen hiervan zullen enorm groot zijn: niet alleen valt het proces van hypotheekbemiddeling weg, potentiële kopers zouden ook al op zoek kunnen gaan naar een woning met een hypotheek op zak."
Het einde van aflossingsvrij
De hoogte van aflossingsvrije delen in nieuwe hypotheken is in 2011 al beperkt, maar veel mensen zitten momenteel nog met een hypotheek waarop ze niet, of slechts gedeeltelijk, aflossen.
"Veel mensen beseffen niet dat de mogelijkheid van renteaftrek na dertig jaar komt te vervallen, waardoor de maandlasten fors hoger kunnen komen te liggen, zeker als de rente tegen die tijd is gestegen", aldus De Hypotheekshop. "Ook is het niet vanzelfsprekend dat een geldverstrekker aan het einde van de looptijd de hypotheek automatisch verlengt."
"Eerder zal er sprake zijn van een nieuwe inkomenstoetsing waarbij wordt bekeken of het (pensioen)inkomen voldoende is om de lening te kunnen betalen. Daarom kan het verstandig zijn om nu al maatregelen te nemen door periodiek af te lossen of te sparen."