Heb je een hypotheek waarvan de rentevaste periode afloopt, dan is het tijd om te profiteren van de huidige lage rente.
De kans is groot dat je huidige bank niet scherpste hypotheekrente biedt, die vind je waarschijnlijk bij andere geldverstrekkers.
Overstappen naar een andere geldverstrekker brengt wel extra kosten met zich mee voor onder meer de notaris en een taxatie.
Wil je die kosten terugverdienen, dan moet je een aantal zaken in je achterhoofd houden. Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep noemt vijf vuistregels.
Je hebt een hypotheek waarvan de rentevaste periode ten einde loopt. Eindelijk kun je profiteren van de historisch lage hypotheekrente.
Door die glanzend lage rente ten opzichte van jouw huidige rente vergeet je misschien prompt dat de rente nóg lager kan zijn bij een andere geldverstrekker.
De kans dat jouw huidige geldverstrekker op het moment van de renteherziening de laagste rente heeft is ongeveer 1 op 30, schrijft financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De kans is groot dat je een hogere rente betaalt als je bij deze geldverstrekker blijft, dan als je zou overstappen.
Maar overstappen brengt wel kosten met zich mee. Je moet betalen voor de notaris, een financieel adviseur, de taxatie…die kosten wil je wel terugverdienen met de lagere rente. Uiteraard geldt: hoe lager de rente ten opzichte van de huidige hypotheek, des te eerder je de bijkomende kosten van een overstap goed maakt.
Van Bruggen Adviesgroep noemt vijf vuistregels met betrekking tot het terugverdienen, als je voor een andere geldverstrekker kiest. Dit zijn ze:
- Momenteel zijn hypotheekrentes bij grootbanken relatief hoog vergeleken met de gemiddelde hypotheekrente. Er zijn geldverstrekkers die enkele tienden van een procent goedkoper zijn.
- Heb je een aflossingsvrije hypotheek, levenhypotheek of beleggingshypotheek, dan rekent jouw geldverstrekker mogelijk een extra rente-opslag voor zo'n oudere hypotheekvorm.
- Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), weet dan dat geldverstrekkers met verschillende rente-opslagen rekenen. Deze zijn afhankelijk van het risico dat de bank loopt met het verstrekken van de hypotheek. De renteopslag loopt op naarmate de hypotheek een groter deel van de woningwaarde beslaat.
Lees in dit verband: Lagere hypotheekrente doordat je aflost of je huis meer waard wordt? Dit zijn de verschillen tussen 10 grote geldverstrekkers - Bij een (bank-)spaarhypotheek is het effect van een lagere hypotheekrente veel kleiner. Oversluiten loont minder snel.
- Hoe hoger de hypotheeksom, hoe eerder je de grotendeels vaste kosten voor het oversluiten goed maakt.
Van Bruggen Adviesgroep geeft het volgende voorbeeld ter illustratie van de afweging waar je voor kan komen te staan bij de keuze om wel of niet naar een andere geldverstrekker over te stappen.
Bij een hypotheek van 350.000 euro en een rente voordeel van 0,2 procentpunt, ben je bruto al 700 euro per jaar goedkoper uit. Voor de totale besparing mag je dat bedrag ongeveer vermenigvuldigen met de duur van de nieuwe rentevaste periode. Dus bij 10 jaar komt dat in de buurt van 7.000 euro.
Lees meer over hypotheken:
- Deze 5 extra vragen kun je voor de kiezen krijgen, als je een nieuwe of hogere hypotheek aanvraagt in coronatijd – je inkomen wordt kritisch getoetst
- Ook in april is het superdruk met aanvragen voor hypotheken: oversluiters proberen lage rente te pakken, maar kopers blijven ook actief
- 3 redenen waarom geldverstrekkers kiezen voor een verhoging van de hypotheekrente… of juist niet