Tweeverdieners kunnen vanaf 1 januari 2016 meer geld lenen om een huis te kopen. Deze hypotheeknorm wordt gewijzigd, schrijven de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer.
Tweeverdieners gaan er wat netto inkomen betreft relatief op vooruit ten opzichte van eenverdieners. Dit heeft te maken met het gefaseerd afbouwen van de zogeheten heffingskorting voor de minstverdienende partner.
De normen voor het afsluiten van een hypotheek blijven verder nagenoeg gelijk. Volgens de becijferingen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar.
Hypotheek: inkomen minst verdienende partner telt voor groter deel mee
In zijn advies aan het kabinet stelde het Nibud voor om bij het bepalen van de hypotheeklasten en leenmogelijkheden in geval van tweeverdieners voortaan het laagste salaris voor de helft mee te nemen. Nu mogen banken het tweede inkomen nog slechts voor een derde meetellen.
De aanpassing betekent dat in sommige gevallen tienduizenden euro’s meer kunnen worden geleend. Voor diverse lagere inkomensgroepen adviseerde het Nibud anderzijds om de maximale hypotheek iets te verlagen.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat tweeverdieners straks meer hypotheek kunnen krijgen. ,,Tweeverdieners stonden op een achterstand'', zegt de belangenorganisatie voor huizenbezitters. ,,Twee mensen die samen 60.000 euro verdienen kunnen nu minder lenen dan een eenverdiener die in zijn eentje 60.000 euro verdient.''
Banken mogen wel afwijken van de hypotheeknormen en maatwerk leveren. VEH is hier een groot voorstander van en roept hypotheekverstrekkers op hier meer gebruik van te maken. Zij kunnen dat bijvoorbeeld doen bij mensen die een lening voor een woning sluiten en naar verwachting in de toekomst meer gaan verdienen en bij kleine zelfstandigen (zzp'ers) en ondernemers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl