Het crowfunding-platform Jungo heeft een vergunning gekregen van financiële toezichthouder AFM voor een platform waar particulieren hypotheekleningen kunnen afsluiten en financieren.
Uit het register voor crowdfunders – fora die het mogelijk maken om met een grote groep particulieren financiële projecten te financieren – blijkt dat hypotheekplatform Jungo per 21 juni een vergunning heeft gekregen voor het aanbieden van en bemiddelen voor hypothecair krediet.
Het goedkeurende stempel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) betekent dat Jungo in de tweede helft van dit jaar van start kan gaan.
Jungo is opgericht door Vincent van den Noort en Jasper Laagland en wil het financieren van hypotheken via crowdfunding faciliteren. Dit betekent dat particulieren kunnen beleggen in (een stukje van) de hypotheekleningen van anderen.
Vrienden- en familiehypotheek
Op de website van Jungo valt te lezen dat een hypotheekaanvraag bij Jungo moet worden ingediend. Die wordt gescreend en als Jungo akkoord is, kan de aanvraag op het platform worden aangeboden.
Jungo verdient geld met afsluitkosten en een service-commissie. "Eenmalig is dat 350 euro en daarnaast komt er een vast bedrag van 35 euro per maand", aldus mede-oprichter Van den Noort tegenover Z24.
Het voordeel voor de huizenkoper van een Jungo-hypotheek zou zijn dat die een lagere rente kan krijgen, als er veel vraag is naar zijn of haar hypotheeklening. Jungo richt zich daarbij in eerste instantie op grotere hypotheekleningen die boven de NHG-grens van 225 duizend euro liggen.
Eerder gaf Jungo-oprichter Van den Noort tegenover onder meer NRC aan dat niet de hele hypotheek via crowdfunding wordt gefinancierd: het gaat om zo'n 20 procent, de rest van het geld komt van "een instelling waarmee we nu nog in onderhandeling zijn", aldus Van den Noort maandag tegenover De Telegraaf.
Investeerders wordt een vastrentende belegging in het vooruitzicht gesteld met een beoogd rendement van 3,5 procent per jaar, een looptijd van 7,5 jaar en een minimale inleg van 250 euro."Die 7,5 jaar heeft ermee te maken dat het deel van de hypotheeklening dat met crowdfunding wordt gefinancierd - dus 20 procent - in 7,5 jaar helemaal wordt afgelost; daarna volgt de overige 80 procent", aldus Van den Noort tegen Z24.