Werkgevers die gebruikmaken van pensioenregelingen waarbij ze alleen een toezegging doen over de premie-inleg, krijgen meer keuze. Nieuwkomer BrightPensioen gaat de strijd aan met pensioenverzekeraars.

Pensioenregelingen van bedrijven zijn er grofweg in twee smaken. Werkgevers die gebruikmaken van een pensioenfonds bieden veelal regelingen aan waarbij het streven is een bepaald percentage van het loon als toekomstige pensioenuitkering op te bouwen.

De tegenhanger hiervan is de zogenoemde beschikbarepremieregeling. Daarbij doet de werkgever een toezegging over de premiebijdrage, maar niet over de hoogte van de toekomstige pensioenuitkering. De premie wordt vaak via een contract met een pensioenverzekeraar belegd en de risico’s daarvan liggen bij de werknemer.

Collectieve pensioencontracten met beschikbarepremieregelingen kennen vaak wel een deelnameplicht voor de werknemers van het bedrijf en worden doorgaans voor een langere periode afgesloten.

Flexibel pensioen via werkgever

Nieuwkomer BrightPensioen wil bedrijven op deze punten meer flexibiliteit bieden met een eigen pensioenproduct. Dit regelt overigens alleen de pensioenopbouw en er zijn geen verzekeringen voor bijvoorbeeld overlijdensrisico’s aan gekoppeld.

BrightPensioen startte begin dit jaar op de markt voor individuele pensioenproducten, onder meer voor zelfstandigen die een eigen pensioenpotje willen opbouwen. Zie dit artikel op Z24 voor meer uitleg.

Dit product is nu ook beschikbaar als onderdeel van bedrijfsregelingen. Belangrijk verschil met producten van pensioenverzekeraars is volgens BrightPensioen dat het product op individueel niveau kan worden aangeboden. Werkgevers hoeven geen collectieve regeling af te sluiten voor alle werknemers. Er geldt hiermee ook geen deelnameplicht.

Verder kan de werkgever ook op individueel niveau bepalen waar hij wel of niet aan meebetaalt en zijn de contractperioden flexibel.

De werknemer krijgt een eigen pensioenrekening. De gestorte premies worden belegd in een breed gespreid beleggingsfonds. Dat is zo ingericht dat automatisch wordt gekozen voor een defensievere beleggingstijl (lees: minder aandelen) naarmate de pensioendatum dichterbij komt.

Kosten pensioenregeling

De pensioenkosten bestaan uit twee componenten: een vaste, administratieve vergoeding en het premiebedrag dat daadwerkelijk wordt belegd. Idee is dat de werkgever de vaste vergoeding van 210 euro per jaar betaalt. Als een werknemer daarnaast maandelijks 400 euro wil inleggen, kan de werkgever bijvoorbeeld nog een bijdrage leveren van 200 euro die als brutoloon fiscaal vriendelijk kan worden belegd. De andere helft legt de werknemer dan zelf in.

Het bovengenoemde voorbeeld van BrightPensioen is niet willekeurig. Maar dat vraagt wel enige uitleg.

Fiscale aandachtspuntjes

Als een werkende geheel zelfstandig het product van BrightPensioen afneemt, gelden de volgende fiscale regels. Er is sprake van een lijfrentebeleggingsrecht, waarbij de vermogensopbouw is vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3. Tegelijk geldt er een fiscale plicht om het opgebouwde vermogen aan het eind van de rit in een lijfrenteuitkeringsproduct te stoppen.

Deze basisopzet blijft intact als BrightPensioen via de werkgever wordt aangeboden. Maar er is nog een ander fiscaal aandachtspunt. Een lijfrentebeleggingsrecht is vooral interessant als iemand gebruik kan maken van de zogenoemde jaarruimte voor individuele pensioenopbouw. De ingelegde jaarpremies zijn dan aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.

Voor het product van BrightPensioen geldt echter dat, als dit buiten de werkgever wordt afgenomen, alleen de premie die direct in het beleggingsfonds gaat fiscaal aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. De vaste kosten van 210 euro per jaar zijn dat niet.

Op het moment dat een werkgever BrightPensioen aanbiedt en de vaste kosten van 210 euro per jaar op zich neemt, wordt het product fiscaal gezien een stuk aantrekkelijker voor de werknemer.

Vervolgens blijft de daadwerkelijke premie-inleg in het beleggingsfonds over. In het bovengenoemde voorbeeld wordt daarvan 200 euro fiscaal aantrekkelijk weggezet via het brutoloon; voor de 200 euro die de werknemer zelf bijdraagt kan deze mogelijk een beroep doen op de fiscale jaarruimte.

Gevolg uitdiensttreding

Omdat BrightPensioen een individuele pensioenrekening is, loopt het product in principe ook door als een werknemer uit dienst gaat. Belangrijk voor de werknemer is dat hij of zij bij uitdiensttreding zelf de jaarlijkse, fiscaal niet-aftrekbare vaste vergoeding van 210 euro moet gaan betalen. Ook als de (ex-)werknemer besluit om bijvoorbeeld geen verdere inleg meer te doen in de beleggingspot.

Desgewenst kan de werknemer het opgebouwde vermogen wel overhevelen naar een andere aanbieder van lijfrentebeleggingsproducten.

Samengevat komt dit op het volgende neer:

- Voordeel werkgever: flexibel pensioenproduct dat per werknemer individueel kan worden ingericht.
- Nadeel werkgever: betalen vaste vergoeding 210 euro per jaar is noodzakelijk voor aantrekkelijke regeling.

- Voordeel werknemer: fiscale inrichting gunstiger dan bij individuele afname product BrightPensioen.
- Nadeel werknemer: bij uitdiensttreding moet werknemer vaste vergoeding van 210 euro per jaar gaan betalen, of vermogen onderbrengen bij andere aanbieder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl