- De hoge gasprijzen zorgen voor een forse stijging van de belangstelling voor hybride warmtepompen, zegt leverancier Remeha tegen het AD.
- De hybride warmtepomp is een aanvulling op de hr-ketel die het gasverbruik flink kan reduceren.
- Sinds begin 2022 is de overheidssubsidie voor hybride warmtepompen verhoogd.
- Lees ook: Dit verbruik je aan gas met koken, douchen en de verwarming – en zoveel kun je besparen
Door de hoge prijzen van aardgas neemt de belangstelling voor hybride warrmtepompen fors toe. Dat zegt de producent van cv-ketels en warmtepompen Remeha vrijdag tegen het AD.
Remeha stelt dat de vraag naar hybride warmtepompen vijf tot zeven keer zo hoog is als een jaar geleden. “Alle verhalen over het milieu ten spijt. De vraag is echt financieel gedreven”, vertelt Rick Bruins van Remeha aan de krant.
De hybride warmtepomp is een aanvulling op de cv-ketel en is qua prijs doorgaans goedkoper dan warmtepompen die de cv-ketel volledig vervangen. Ook is het ruimtebeslag van de hybride warmtepomp kleiner dan bij andere warmtepompen, al staat daar uiteraard tegenover dat de cv-ketel blijft.
In het geval van de hybride warmtepomp blijf je de cv-ketel gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen.
Volgens de leverancier van warmtepompen 040 waterpomp is een gemiddelde hybride warmtepomp zo’n 90 cm hoog, 45 cm breed en 17 tot 40 cm diep. Dat is het kleinste formaat onder de warmtepompen.
Wil je helemaal van je cv-ketel af, dan moet je een grotere ruimte in je huis paraat hebben. Je moet denken aan een hoogte van 150 cm tot 190 cm, een breedte van 60 cm tot 76 cm en diepte tussen 60 cm en 90 cm, aldus 040 waterpomp.
Dit verschil in grootte vergeleken met de hybride pomp komt voornamelijk doordat een volledige waterpomp een geïntegreerde warmwaterboiler bevat. Dat onderdeel, waar bijvoorbeeld het douchewater verwarmd wordt, is normaal gesproken net zo groot als een koelkast, aldus warmtepompvergelijker.nl.
Extra subsidie voor hybride warmtepomp
De belangstelling voor de hybride warmtepomp wordt waarschijnlijk ook gevoed door het subsidiebeleid van de overheid. Per 1 januari zijn specifiek de subsidies voor hybride warmtepompen verhoogd.
Volgens adviesorganisatie Milieu Centraal krijg je voor een hybride warmtepomp tussen de 1.950 euro en 3.750 euro subsidie, wat neerkomt op ongeveer de helft van de aankoopprijs.
Voor een volledige lucht/water-warmtepomp zijn de subsidiebedragen vergelijkbaar, maar de prijzen van dit type warmtepomp zijn vaak hoger en liggen volgens Milieu Centraal tussen de 6.500 euro en 14.000 euro.
Voor een bodem-warmtepomp liggen subsidies tussen de 3.750 euro en 5.100 euro, maar die kosten veelal tussen de 8.500 en 19.500 euro.
Besparing op gasverbruik met hybride warmtepomp
Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld huishouden zo'n 1.500 kuub gas per jaar via de hr-ketel. Een hybride warmtepomp met een vermogen van 5kW halveert het gasverbruik naar schatting tot 750 kuub per jaar en gaat gepaard met een extra stroomverbruik van naar schatting 1.600 kWh per jaar.
Of dit voordelig is, hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de gas- en stroomprijzen.
Als je bijvoorbeeld rekent met een gasprijs van 1,20 euro per kuub, ben je met een gasverbruik van 1.500 kuub per jaar 1.800 euro kwijt aan een hr-ketel.
Reken je naast de gasprijs van 1,20 euro per kuub met een stroomprijs van 0,25 euro per kWh, dan ben je bij de overstap op de hybride warmtepomp nog maar 900 euro aan gas kwijt en 400 euro extra aan stroom, ofwel in totaal 1.300 euro. Je besparing is dan 500 euro per jaar.