- De belangstelling voor hybride warmtepompen neemt sterk toe, volgens de brancheclub van installateurs Techniek Nederland.
- De hoge gasprijzen en onzekerheid over de levering van aardgas als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zetten consumenten aan het denken.
- Dit moet je weten over verschillende soorten warmtepompen en de kosten van gas- en stroomverbruik.
- Lees ook: Blik op je Geld: oorlog in Oekraïne en stijgende hypotheekrente raken je portemonnee
De kans dat gasprijzen de komende periode verder stijgen door de oorlog in Oekraïne is allerminst denkbeeldig. Mede door westerse sancties staat de leveringszekerheid van gas uit Rusland onder druk. Consumenten denken hierdoor meer na over alternatieven voor aardgas.
De brancheorganisatie van installateurs Techniek Nederland laat weten dat de belangstelling voor warmtepompen flink is gestegen. De vraag neemt bovendien toe door de fors gestegen gasprijzen en een mogelijk verdere stijging van die prijzen.
Door de gestegen gasprijzen, die sinds het najaar een vlucht namen, is de vraag naar onder meer hybride warmtepompen en zonnepanelen verdubbeld, zegt Techniek Nederland.
Hybride warmtepompen werken in combinatie met een cv-ketel. Daardoor kunnen consumenten tot 60 procent op aardgas besparen, aldus de club van installateurs. Die verwacht ook dat de vraag naar warmtepompen die een cv-ketel volledig vervangen, snel zal toenemen.
Hybride warmtepomp in combinatie met cv-ketel
In het geval van de hybride warmtepomp blijf je de cv-ketel gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen.
Volgens de leverancier van warmtepompen 040warmtepomp is een gemiddelde hybride warmtepomp zo’n 90 cm hoog, 45 cm breed en 17 tot 40 cm diep. Dat is het kleinste formaat onder de warmtepompen.
Wil je helemaal van je cv-ketel af, dan moet je een grotere ruimte in je huis paraat hebben. Je moet denken aan een hoogte van 150 cm tot 190 cm, een breedte van 60 cm tot 76 cm en diepte tussen 60 cm en 90 cm, aldus 040waterpomp.
Dit verschil in grootte vergeleken met de hybride pomp komt voornamelijk doordat een volledige waterpomp een geïntegreerde warmwaterboiler bevat. Dat onderdeel, waar bijvoorbeeld het douchewater verwarmd wordt, is normaal gesproken net zo groot als een koelkast, aldus warmtepompvergelijker.nl.
Hybride warmtepomp krijgt sinds 1 januari 2021 extra subsidie
De belangstelling voor de hybride warmtepomp wordt waarschijnlijk ook gevoed door het subsidiebeleid van de overheid. Per 1 januari zijn specifiek de subsidies voor hybride warmtepompen verhoogd.
Volgens adviesorganisatie Milieu Centraal krijg je voor een hybride warmtepomp tussen de 1.950 euro en 3.750 euro subsidie, wat neerkomt op ongeveer de helft van de aankoopprijs.
Voor een volledige lucht/water-warmtepomp zijn de subsidiebedragen vergelijkbaar, maar de prijzen van dit type warmtepomp zijn vaak hoger en liggen volgens Milieu Centraal tussen de 6.500 euro en 14.000 euro.
Voor een bodem-warmtepomp liggen subsidies tussen de 3.750 euro en 5.100 euro, maar die kosten veelal tussen de 8.500 en 19.500 euro.
Besparing gasverbruik: dit scheelt het
Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld huishouden zo'n 1.500 kuub gas per jaar via de hr-ketel. Een hybride warmtepomp met een vermogen van 5kW halveert het gasverbruik naar schatting tot 750 kuub per jaar en gaat gepaard met een extra stroomverbruik van naar schatting 1.600 kWh per jaar.
Of dit voordelig is, hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de gas- en stroomprijzen.
Als je bijvoorbeeld rekent met een gasprijs van 2,20 euro per kuub inclusief belastingen, ben je met een gasverbruik van 1.500 kuub per jaar 3.300 euro kwijt aan een hr-ketel.
Reken je naast de gasprijs van 2,20 euro per kuub met een stroomprijs van 0,50 euro per kWh inclusief belastingen, dan ben je bij de overstap op de hybride warmtepomp nog maar 1.650 euro aan gas kwijt en 800 euro extra aan stroom, ofwel in totaal 2.450 euro. Je besparing is dan 850 euro per jaar.