- De Wet betaalbare huur is donderdag mede dankzij de steun van de PVV met ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.
- De door demissionair minister Hugo de Jonge ingediende huurwet moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen.
- De VVD en BBB zijn bezorgd dat verhuren straks niet meer winstgevend is en wilden de stemming eigenlijk uitstellen.
- Lees ook: Particuliere beleggers verkopen massaal hun huurpanden – een deel gaat naar kopers met hogere inkomens
De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.
Het puntenstelsel dat de maximale huurprijs bepaalt, geldt onder de nieuwe wet tot en met 186 punten oftewel ruim 1100 euro. Op dit moment is dat nog 147 punten, zo’n 880 euro. Door die uitbreiding moeten de huren van honderdduizenden woningen dalen. Daarnaast wordt dit zogeheten woningwaarderingsstelsel dwingender: nu moeten huurders nog zelf naar de Huurcommissie stappen voor een lagere huur, straks mogen gemeenten ook handhaven.
Zorgen bij VVD en BBB over rendement beleggers die panden verhuren
Met name VVD en BBB zijn bezorgd dat verhuren straks niet meer winstgevend is, waardoor investeerders hun panden massaal verkopen en de bouw van nieuwe woningen afneemt. Ze wilden uitstel van de stemming omdat er ook gestemd moest worden over 20 amendementen op de wet en het volgens hen daarom moeilijk was te overzien hoe de wet er uit komt te zien.
De Jonge vindt dat zijn wet een balans treft tussen belangen van huurders en verhuurders, en ziet de mogelijke verkoop van woningen als correctie op de eerdere opkoop van woningen door investeerders.
De Eerste Kamer moet zich nog over de wet buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Als dezelfde partijen in de senaat voor stemmen als in de Tweede Kamer, zou de wet ook daar een meerderheid halen.