- Omdat de tophuren voor winkelpanden in de binnenstad dalen, wordt ombouwen naar woning of kantoor steeds aantrekkelijker.
- Een voorbeeld van deze ontwikkeling zijn de 62 voormalige V&D-panden:die worden veelal omgebouwd.
- In de vastgoedhandel beleven distributiecentra-eigenaars hoogtijdagen; er wordt veel gehandeld in logistiek vastgoed.
- Lees ook: Komst Dior en Armani op de Dam maakt hart van Amsterdam nog meer luxeparadijs voor rijke buitenlandse toeristen.
De tophuren voor winkelpanden in de Nederlandse binnensteden zijn gedaald. Daardoor wordt renovatie en ombouw naar woning, kantoor of hotel een aantrekkelijk alternatief.
Vooral winkelruimte in kelders of op hogere verdiepingen in steden zou geschikt kunnen zijn om te verbouwen. Dat stelt vastgoedadviesbureau CBRE in een rapport over de vastgoedmarkt.
De daling van de tophuren speelt met name bij winkelvloeren die niet op straatniveau liggen. Een huurdaling van 50 procent is geen uitzondering voor deze locaties. Volgens CBRE zal deze ontwikkeling in de komende twee jaar in de winkelstraten zichtbaar zijn.
Een voorbeeld van de nieuwe ontwikkeling ziet het strategisch adviesbureau in de 62 voormalige V&D-panden, waarvan een deel in eerste instantie overging naar Hudson’s Bay. Deze panden worden al veelal verbouwd op dit moment. Op straatniveau zal veelal plek blijven voor winkels, maar de overige vloeren van winkelpanden zullen anders ingericht gaan worden.
Online verkoop stimuleert handel in logistiek vastgoed
De lagere huurprijzen zijn voor winkelketens ook een mogelijkheid om niet al te duur nieuwe vestigingen te openen.
CBRE verwacht verder dat dit jaar weer meer in winkelvastgoed zal worden gehandeld, ook omdat de risico's in de prijzen voor winkelvastgoed al zijn verwerkt.
Verder concludeert het adviesbureau dat de verdere groei van onlinewinkelen, mede als gevolg van de coronacrisis, voor records in de logistieke vastgoedsector zorgt. In 2021 werd voor een bedrag van 5,3 miljard euro aan logistiek vastgoed verhandeld. De vraag stijgt daarbij harder dan het aanbod. Dat zorgt voor minder leegstand, maar ook voor hogere prijzen.
Verder trekt volgens CBRE de woningmarkt verder aan. Er komen meer nieuwbouwwoningen op de markt. Ook voor beleggers zijn er daardoor meer kansen. Het beleggingsvolume in de woningmarkt zal volgens de adviseur uitkomen op 6,5 miljard tot 7 miljard euro. Dat was vorig jaar nog 4,2 miljard euro.
Tot slot ziet ook de kantorenmarkt er volgens CBRE beter uit. Daarbij wordt naar de grote vraag naar hoogstaande werkplekken in het centrum van steden gewezen. Het aantal zoekvragen nam volgens het rapport in twee jaar tijd met 52 procent toe. Ook hakken steeds meer bedrijven de knoop door als het gaat om het betrekken van een kantoorpand, zo klinkt het.