- De gemiddelde huurprijs in de vrije sector is voor het vierde kwartaal op rij gedaald naar gemiddeld 16,37 euro per vierkante meter, meldt woningplatform Pararius.
- De prijzen daalden in de meeste grote steden, maar in een aantal gemeenten buiten de Randstad stegen ze juist, zoals Amersfoort en Lelystad.
- Het is de vraag hoelang de prijsdaling aanhoudt. Expats en toeristen bleven in de coronacrisis weg, maar makelaars zien de markt weer aantrekken.
In het derde kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen in de vrije sector voor het eerst in zes jaar tijd. Die daling heeft zich doorgezet in 2021.
De gemiddelde huurprijs zakte in april, mei en juni met 2 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder, tot gemiddeld 16,37 euro per vierkante meter.
Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius, dat de huurprijzen bijhoudt van vrijgekomen vrije sector huurwoningen. Huurhuizen in de vrije sector hebben in 2021 een huur vanaf 752,33 euro per maand.
Pararius maakt onderscheid tussen woningen die gemeubileerd, gestoffeerd of kaal worden opgeleverd. In alle categorieën betaalden nieuwe huurders minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
De tabel hieronder toont de gemiddelde prijs per vierkante meter en de procentuele stijging per categorie.
Als we inzoomen op steden zien we dat de huurprijzen in sommige gemeenten fors zijn gedaald. Veldhoven spant de kroon met een daling van 11,9 procent. Gevolgd door Amstelveen en Amsterdam waar de gemiddelde prijzen respectievelijk 7,9 en 6,8 procent lager zijn.
Niet overal zijn de huurprijzen gedaald. Zo stegen ze in Bergen op Zoom en Amersfoort met ruim 10 procent. In de voorgaande drie kwartalen klommen de huurprijzen in Amersfoort al met respectievelijk bijna 24 procent, ruim 5 procent en meer dan 17 procent.
De tabel hieronder toont hoeveel de huurprijzen zijn gestegen of gedaald in het tweede kwartaal van 2021 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Pararius meldt ook dat de huurprijzen in Lelystad met 12,5 procent zijn gestegen, waarmee de gemiddelde vierkantemeterprijs in de hoofdstad van Flevoland voor het eerst boven de 14 euro uitkomt. De prijs loopt op door de beperkte beschikbaarheid van huurwoningen in Almere, zegt Jeroen Jones, verhuurmakelaar bij Interhouse Makelaars tegen Pararius.
De prijsstijging in Amersfoort is te danken aan de aantrekkingskracht van middelgrote steden buiten de Randstad door de hoge huurprijzen aldaar.
"Huurders die niet bereid zijn om een hoge huurprijs in de Randstad te betalen, willen wel uitwijken naar omliggende steden. Door de toenemende vraag naar huurwoningen in steden als Amersfoort en Almere nemen de huurprijzen van woningen in de vrije sector hier nog toe”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.
Een prijsdaling zoals in Veldhoven en Amsterdam betekent ook niet dat je daar goedkoop uit bent ten opzichte van andere gemeenten. De tabel hieronder toont de gemiddelde vierkantemeterprijs per gemeente in het tweede kwartaal van 2021.
Zoals je ziet zijn de prijzen, die in Amsterdam met 6,8 procent zijn gedaald, nog steeds fors. Je betaalt in de hoofdstad maandelijks gemiddeld 21,53 euro per vierkante meter aan huur.
Toch kun je als huurder wel je slag slaan. Het Financieele Dagblad interviewde een stel dat binnen Amsterdam naar een ander huurappartement verhuisde en zo profiteerde van de prijsdaling. Ze gingen van 53 naar 88 vierkante meter voor dezelfde maandelijkse huurprijs van ongeveer 1.600 euro.
Wie ook wil profiteren moet waarschijnlijk snel zijn. De prijzen in de grote steden zijn gedaald door het wegblijven van expats en toeristen. Maar makelaars zien de markt weer aantrekken, melden ze in het FD. Daardoor kunnen de huurprijzen weer oplopen.
[activecampaign form=24]
Lees meer over huurwoningen:
- Huren of kopen? Dit zijn de verschillen in kosten gemeten over dertig jaar
- ‘Bijna de helft van de huurwoningen in de vrije sector wordt aangeboden met een contract van maximaal 2 jaar’
- Woonakkoord: huurstijging van maximaal 1% plus inflatie voor sociale huur én vrije sector
- Brief over huurverhoging gehad? Zo hoog mag die zijn bij sociale huur en in de vrije sector